Početna Gradske teme Nivo Dunava kod Novog Sada stiže do maksimuma, a potom opada

Nivo Dunava kod Novog Sada stiže do maksimuma, a potom opada

Vodostaj Dunava kod Novog Sada danas, najkasnije sutra, trebalo bi da dostigne maksimalni nivo, nakon čega se očekuje stagnacija i pad. Upravo zato će redovna odbrana od poplava potrajati još samo nekoliko dana.

Već početkom naredne nedelje nivo Dunava bi trebalo da se spusti ispod granice redovne odbrane od poplava koji iznosi 450 centimetara.

Podsećamo, redovna odbrana od poplava na snazi je od prošlog petka u dužini od 13 kilometara na sremskoj obali, tj. području Sremske Kamenice, Petrovaradina i Sremskih Karlovaca, a uvedena je na još skoro 30 kilometara Dunava kod Bezdana i Titela.

Poslednji podaci “Voda Vojvodiine” pokazuju da se redovna odbrana od poplava obavlja i na Tisi, kanalu Begej, Tamišu, Brzavi i Karašcu, sve ukupno u dužini od 130 kilometata, s tim da se najveći deo od 61 kilometar odnosi na Tamiš.

Prognoze meteorologa su obećavajuće: za sve vodotoke u Vojvodini, kao i na Savi, predviđaju vodostaj oko ili tek iznad redovne odbrane od poplava i potom u naredna dva-tri dana staganciju i opadanje nivoa reka.

Izvor: 021.rs

Foto: Pixabay