Početna Gradske teme Njive u okolini Novog Sada koštaju i 30.000 evra po hektaru

Njive u okolini Novog Sada koštaju i 30.000 evra po hektaru

0

Hektar zemlje u blizini većih gradova ovih dana se prodaje i po ceni većoj od 1,1 milion evra, koliko je nedavno dostignuto u Petrovaradinu i u Šimanovcima. I takva visoka cena nakako je postala normalnost za industrijsko zemljište koje ima i površinu i dobru infrastrukturnu povezanost, piše Blic.

Novina je da rast cene beleže i „gole“ oranice, i to ne samo u blizini velikih gradova, već širom Srbije.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, cene poljoprivrednog zemljišta konstantno rastu i kreću se od nekoliko stotina evra za hektar do nekoliko desetina hiljada evra. Najskuplje poljoprivredno zemljište je u Južnobačkom okrugu gde se hektar prodaje i za 31.000 evra, dok je najjeftinije u regionu južne i istočne Srbije, gde se hektar zemlje može naći i za 250 evra.

Već nekoliko godina unazad svedoci smo rasta broja ljudi koji se okreću poljoprivredi, ali i sve više državnih subvencija kojima se podstiče ulaganje u različite poljoprivredne kulture. Sve je više i IPARD podsticaja koji su interesantni posebno velikim igračima i ozbiljnim poljoprivrednim proizvođačima. Mnogo je građana koji tek kreću u poljoprivredu. Kupuju gole oranice, sade voćnjake, postavljaju plastenike sa povrćem, ulažu u proizvodnju začinskog bilja i cveća, ali i vinograda. Mnogi podižu i zasade lešnika, oraha ili borovnica, a u području Grocke sve je više i zasada trešnje. Područje Topole poslednjih godina sve je poznatije po zasadima mladih vinograda, a to se već odavno dešava i na obroncima Fruške gore.

Da li će neka parcela biti lako ili teško prodata zavisi od mnogih faktora – lokacije, kvaliteta zemlje, mogućnosti za navodnjavanjem, nagiba terena…ali i od mogućnosti za ukrupnjavanje. Jer, upravo mogućnost ukrupnjavanja jeste ključna za razvoj i širenje investicije.

– Šumadija i Zapadna Srbija – 400 do 25.000 evra za hektar
– Beogradski region – 2.000 do 20.300
– Sremski okrug – 1.150 do 30.700
– Južnobanatski okrug – 400 do 20.050
– Zapadnobački, Srednjobanatski, Severnobanatski i Bački okrug – 1.000 do 18.000
– Južna i Istočna Srbija – 250 do 20.400
– Južnobački okrug – 2.000 do 31.000

*cena u evrima po hektaru

Izvor: Blic
Foto: PIxabay