Početna Gradske teme “Noć istraživača” donosi bogat naučni program

“Noć istraživača” donosi bogat naučni program

Poslednjeg petka u septembru, u više od 250 evropskih gradova, održaće se 12. “Noć istraživača”, manifestacija čiji je cilj da, pre svega, mladima približi posao istraživača i naučnika.

U Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici i Šapcu od 15 časova pa sve do ponoći, posetioci će imati priliku da vide mnogobrojne “vruće” eksponate i učestvuju u interaktivnim radionicama kojima je cilj da pokažu da se i naučnici u Srbiji bave “gorućim” temamam.

Već tradicionalno, program za najmlađe počinje od 16 sati – “Naučno igralište”, a do 22 sata će posetioci uživati u zanimljivim eksponatima, interesantnim radionicama, uz toplu čokoladu razgovarati sa naučnicima… Oni stariji pozvani su u klub “Startit” od 19 sati, gde ih čeka predavanje o društvenim mrežama, virtuelnom scenskom dizajnu, direktna veza sa naučnicima u CERN-u, naučni maskenbal i po običaju, odlična svirka.

Kao uvod u ovu “Noć istraživača”, Novosađani su pozvani da već 22. septembra prisustvuju naučno-popularnom predavanju najboljeg mladog naučnika novosadskog PMF-a, Tina Lukića u klubu “Startit” od 20 sati. Za one nestrpljive, klub “Starit” će već od 10. septembra biti domaćin kompletne interaktivne izložbe “Spektri” Centra za promociju nauke.

Posebna pažnja Novosađanima skrenuta je na Naučni kamion, koji se svake godine nalazi u dugom gradu. U nedelji u kojoj će se održati “Noć istraživača”, Naučni kamion Centra za promociju nauke će prvi put gostovati u Novom Sadu.

Dr Tanja Adnađević, naučna saradnica Instituta za biološka istraživanja i koordinatorka “Noći istraživača” rekla je da je, u vremenu kada smo okruženi savremenim tehnologijama i kada je svaka informacija dostupna za nekoliko klikova, veoma teško zainteresovati mlade za nauku.

– Verovali ili ne, većina stanovnika planete koristi internet i mobilne telefone, a ne zna na kojim principima oni rade. E zbog toga smo mi tu, da im probudimo istraživački duh. Ne moraju da postanu istraživači kada porastu, ali želimo da nastave da istražuju i da ne izgube dečju znatiželju tokom odrastanja – rekla je dr Adnađević.

“Noć istraživača” finansirana je iz programa “HORIZON 2020” koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska Kiri.

Izvor: Novisad.com
Foto: Promo