Početna Gradske teme Jedinstven jednodnevni izlet u nedelju – doživi berbu na Fruškoj gori

Jedinstven jednodnevni izlet u nedelju – doživi berbu na Fruškoj gori

Na obroncima Fruške gore, u nedelju 10. septembra organizuje se jednodnevni izlet pod nazivom “Doživi berbu na Fruškoj gori”.

Okupljanje je nešto pre 9h u vinariji “Mačkov podrum” koja se nalazi na izlazu iz Iriga, prema Neradinu.

Ovaj jednodnevni izlet je specifičan po tome što u sebi sadrži elemente i kulturnog i gastronomskog turizma, a zainteresovanima omogućava doživljavanje autentičnog iskustva, što postaje sve bitniji motiv za putovanja turista u 21. veku.

– U zemljama gde je vinski turizam veoma razvijen, kao što je na primer Italija, 80% gostiju čine domaći turisti. Želimo da pokrenemo domaće turiste, koji su na neki način zapostavljeni od strane velikih festivala i sličnih događaja – kazala je konsultantkinja za održivi razvoj turizma Jasmina Beljan Iskrin.

Izvršna direktorka vinarije “Mačkov podrum” Đurđica Jojić Novaković ističe da su se odlučili da pokrenu ovu jedinstvenu turističku turu nakon brojnih upita od strane, pre svega stranih gostiju.

– Svi zainteresovani mogu da se prijave preko portala “Serbian Adventures”, a mi ćemo se potruditi da naša berba izgleda baš kao ona koju je Branko Radičević opisao u svojim pesmama. Grožđe koje se nabere odmah ide u preradu i od njega će se napraviti poznato mlado vino Portugizer svatovac, koje će se u novembru na Danu mladog portugizera ponuditi svim ljubiteljima vina.

Tura “Doživi berbu na Fruškoj gori” počinje u 9h, a zainteresovani će se prevoziti traktorskim prikolicama zemljanim atarskim putem do vinograda na potezu Budakovac, koji se nalazi na samoj južnoj padini Fruške gore. Tu je, između ostalog, zasađena i sorta grožđa Portugizer.

Po dolasku u vinograd, svi dobiju makaze za berbu i zaštitne rukavice i kratke instrukcije kako se bere grožđe. Posle sat vremena je prva pauza za doručak u predivnom prirodnom ambijentu vinograda. Planirano je da se na “prljku”, odnosno otvorenoj vatri peku slanina, kobasice i ostali sremske specijalitete. Organizator je ostavio mogućnost svakom ko želi da sam sebi ispeče sebi doručak, a za one koji to ne žele hrana će biti poslužena.

Potom se nastavlja berba i takmičenje u branju. Po proglašenju najboljih berača, sledi domaćinska sremačka gozba uz nezaobilazne tamburaše i polazak iz vinograda ka vinariji oko 16h.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay