Početna Danas u gradu Studenti u potrazi za smeštajem, manji stanovi poželjniji

Studenti u potrazi za smeštajem, manji stanovi poželjniji

Na tržištu nekretnina trenutno je velika potražnja za iznajmljivanjem stanova manje kvadrature i kako se nađu u oglasima, takvi prostori se vrlo brzo izdaju.

Razlog za to je povratak studenata u Novi Sad, odnosno dolazak brucoša. Budući akademski građani uveliko su se dali u potragu za odgovarajućim životnim prostorom, te je, kako u agencijama za promet nekretnina navode, potražnja za stanovima za izdavanje znatno povećana.

Neki su bili vredni pa su odgovarajući prostor za stanovanje našli već u avgustu, dok su drugi još uvek u potrazi.

Lokacija, spratnost, površina, kao i opremljenost stana su faktori koji najviše utiču na cenu izdavanja, ali i to da li se radi o novogradnji ili je pak stan u staroj zgradi. Najviše se traže garsonjere, jednosobni i jednoiposobni stanovi, dok su najpopularniji delovi grada oni koji su u blizini fakulteta – Grbavica, Liman i centar, a traženi su i stanovi na Bulevaru oslobođenja, kao i u Ulici cara Dušana, zbog blizine Medicinskog fakulteta.

Za nameštenu garsonjeru potrebno je izdvojiti od 120 do 160 evra mesečno, dok su jednoiposobni stanovi oko 250.
U agenciji za nekretnine “Best” kažu da studenti, ukoliko su zadovoljni, stanove preko leta zadržavaju, uz dogovor s gazdama da im se u tom periodu umanji kirija. Razlog za to je, kako navode, i činjenica da je potražnja za malim stanovima velika, a njih je na tržištu nekretnina sve manje.

– U poslednjih nekoliko godina studenti sve više traže stanove u novogradnji, i to zato što su u takvim prostorima manje režije, grejanje je na gas i plaća se po utrošku – objasnio je menadžer u “Haus nekretninama” Saša Kragulj, i dodao da je upravo zbog toga Nova Detelinara, ali i stanovi na kraju Bulevara Patrijarha Pavla sve traženija lokacija.

On napominje i da su klima-uređaji i veš-mašine nešto što se već odavno podrazumeva kao standardna oprema, a osim toga, jedan od faktora prilikom iznajmljivanja je i blizina autobuskih stanica, odnosno dobra povezanost s centrom grada i fakultetima.

Pojedini studenti odlučuju se za iznajmljivanje putem oglasa, dok drugi stanove traže preko agencija za nekretnine.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay