Početna Gradske teme “Noć istraživača” u Novom Sadu

“Noć istraživača” u Novom Sadu

noc-istrazivaca-

Šesta manifestacija “Noć istraživača” održaće se u petak 25. septembra, od 16 do 23 sata, u 10 gradova Srbije, a u Novom Sadu će program biti organizovan tržnom centru BIG, navodi se u saopštenju Prirodno-matematičkog fakulteta. Ove godine mafistacija proslavlja svoj desetogodišnji jubilej, a pod sloganom “Ta divna nauka” na velikoj svečanosti u Briselu 23. septembra će se okupiti učesnici “Noći istraživača” iz cele Evrope, koji će prikazati svoje najzanimljivije naučne eksperimente i projekte.

Novosadski univerzitet će predstavljati naše čuvene ‘kuvarice’ Marija Lesjak, Sanja Dožić i Jovana Francuz, doktori nauka sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine na PMF-u. One će evropskoj publici prikazati svoju zanimljivu naučnu postavku pod nazivom ‘Prozori budućnosti’“, stoji u saopštenju PMF-a.

Marija i Sanja nisu nepoznate novosadskoj puplici pošto su učestvovale na serijalu na RTV-u “Kad zazvoni” gde su u okviru svoje radionice “Naučna kuhinja” na originalan način otkrivale tajne hemijskih nauka.

“Noć istraživača” se održava svake godine širom Evrope i predstavlja javni događaj koji se odvija u čak 300 gradova poslednjeg petka u septembru, a cilj je da istraživače i istraživačke projekte prikaže široj publici.

Manifestacija je finansirana od strane Evropske Unije u okviru “Marie Skłodowska-Curie” akcije, koja je vodeći program Europske unije za trening i razvoj karijere istraživača.

Autor i foto: RTV, Matija Barišić