Početna Gradske teme Non-kovid ambulante u Novom Sadu

Non-kovid ambulante u Novom Sadu

Tokom epidemije koronavirusa, Novi Sad je bio među prvim gradovima u kojima su otvorene četiri kovid ambulante, dve za odrasle i po jedna za decu i trudnice. Ukidanjem vanrednog stanja i popuštanjem mera, dve od te četiri ustanove, pretvorene su u non kovid ambulante.

Kovid ambulante u ulici Kralja Petra nastavljaju sa radom u trajanju od 24 časa, dok se od danas, Ambulanta za respiratorne infekcije na Novom Naselju, pretvara u dve non kovid ambulante.

– To su ambulante u koje se javljaju pacijenti, kojima je neophodno da imaju negativan nalaz brisa, kako bi mogli da sprovedu svoje bolničko lečenje, u smislu nekog operativnog zahvata koji je zakazan ranije, a postoji indikacija za njega. Takođe, tu dolaze pacijenti koji imaju neku od terapija koje je neophodno sprovesti u bolničkim uslovima, kao što su hematološki, onkološki pacijenti, pacijenti koji primaju biološke terapije i mnogi drugi. Takođe, tu dolaze i trudnice kojima je indikovan carski rez. Drugu ambulantu smo odvojili za zaposlene u onim ustanovama čiji je rad neophodan da bi ovaj grad funkcionisao – ističe prim. dr Veselin Bojat, iz Doma zdravlja Novi Sad.

Ukidanjem vanrednog stanja, od ponedeljka, osim redovnih polazaka autobusa, počinju sa radom i vrtići. Završava se uzorkovanje materijala za bris od vozača autobusa, a počinje uzorkovanje materijala kod zaposlenih u “Radosnom detinjstvu”. Deca koja kreću u vrtić takođe moraju da imaju potvrde da su zdrava.

“Do nedelje uveče, do 18 časova se te potvrde izdaju kod pedijatara u Vase Stajića i u Rumenačkoj, ali takođe smo obezbedili da te potvrde mogu da se uzmu preko vikenda i u prigradskim naseljima. Zaposleni u Radosnom detinjstvu će sprovoditi one mere, merenje temperature i tako dalje, dezinfekcije i sve to, da bi se mogućnost neke infekcije svela na minimum – ističe Bojat.

Non kovid ambulante radiće svakodnevno osim vikendom, od 7 do 16 časova, a potpuna normalizacija rada u novosadskom Domu zdravlja, očekuje se krajem maja.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay