Početna Gradske teme Nova javna rasveta stiže posle tri decenije

Nova javna rasveta stiže posle tri decenije

0

Novosađani nastanjeni u delu grada ograničenom ulicama Futoškom, Hajduk Veljkovom, Rumenačkom, Rumenačkim putem i Bulevarom Evrope već izvesno vreme svedoci su obimnih radova na javnom osvetljenju.

Posao se odvija u skladu s Programom uređivanja građevinskog zemljišta za prošlu godinu, a na osnovu ugovora zaključenog s odabranim ponuđačem – “Energotehnika – Južna Bačka” DOO Novi Sad. Ovih dana u toku je adaptacija postojećeg javnog osvetljenja, čija ugovorena vrednost iznosi 164.955.080,18 dinara.

Zanimljivo je to da u pomenutom delu grada javno osvetljenje nije menjano prethodnih nekoliko decenija. Tačnije, staro više od 30 godina, dotrajalo i nefunkcionalno, vapilo je za adaptacijom. Ujedno, troškovi električne energije i održavanja sve više su se povećavali, a stare svetiljke i sijalice nisu davale odgovarajuću jačinu svetla.

Radi veće sigurnosti saobraćaja i bezbednosti građana u pešačkim zonama, stare svetiljke biće zamenjene novim osvetljenjem, savremeno dizajniranim, s efikasnim svetlosnim karakteristikama i dugotrajnijim svetlosnim izvorima, napominju iz Uprave. Ta investicija podrazumeva zamenu oko 1.000 svetiljki i oko 700 stubova javnog osvetljenja na navedenoj lokaciji. Novoprojektovano javno osvetljenje karakteriše visok stepen energetske efikasnosti u savremenoj LED tehnologiji.

Adaptacijom javnog osvetljenja, odnosno primenom novih svetiljki i izvora svetla, smanjiće se troškovi za utrošenu električnu energiju i za održavanje javnog osvetljenja. Takođe, biće pojačan vizuelni identitet naselja i doprineće se očuvanju energetskih resursa i životne sredine.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay