Početna Dobro jutro, Novosađani! Nova mreža za pomoć novosadskim roditeljima

Nova mreža za pomoć novosadskim roditeljima

decaDa li vam se desilo da vas šetaju od šaltera do šaltera, sa sve malom decom, jer vam ne daju prave informacije šta je sve potrebno da biste upisali dete u predškolsko, ili pak da po ceo dan zovete razne brojeve telefona želeći da saznate kako da obezbedite dečiji dodatak

Ovakva slika je na žalost česta ne samo u Novom Sadu već i u drugim gradovima i to sve zbog loše međusektorske povezanosti institucija koje se bave decom.

Kako bi se ovaj problem rešio, u aprilu prošle godine osnovana je “Novosadska mreža za decu”, sa ciljem da se povežu institucije i organizacije koje pružaju usluge za decu, kako bi se povećala dostupnost informacija o uslugama koje pružaju a građani samim tim dobili konkretnu informaciju ko šta radi. Mreža ima tri programa: program za Rome, za mlade i za decu iz ranjivih grupa.

“Ukratko, ideja je da na jednom mestu, a to je naš websajt ili bilteni koje ćemo štampati, roditelji mogu da saznaju koja institucija je zadužena za koji deo posla, kako mogu najbrže i najlakše da završe administrativne obaveze oko dece ili pak ostvare određena prava i privilegije koje deca imaju u Novom Sadu”, rekla je za 021 Tatjana Lazar Obradović iz Centra za proizvodnju znanja i veština.

Ona je istakla da je mreža oformljena jer je uočen veliki problem u našem društvu, a to je upravo nedovoljna informisanost kako građana tako i institucija, centara i NVO sektora, oko toga ko pruža koje usluge za decu, pa tako često dolazi do preklapanja ili zabune, što najviše pogađa upravo roditelje. Sa druge strane, mreža, kao neformalna skupina aktera, ima ulogu da poveže same institucije i poboljša njihovu međusobnu komunikaciju i saradnju. Međutim, i novosadski roditelji imaće direktne koristi od mreže, objašnjava Lazar Obradović.

 

“Svaki roditelj moći će da nam se obrati putem mejla, postavi svoje pitanje ili izrazi nedoumicu, primera radi oko nekog administrativnog problema. Mi ćemo zatim kontaktirati sve učesnike u tom procesu i roditelju javiti kome treba da se obrate kako bi završili posao. Time se uglavnom štedi vreme koje roditelji bespotrebno troše ali i vrši se edukacija građana”, rekla je ona.

Juče je u Skupštini grada potpisan i zvaničan Protokol o saradnji mreže aktera usmerenih na decu grada Novog Sada.

Do sada se u rad Mreže uključio veliki broj institucija i organizacija, među kojima su i Predškolska ustanova “Radosno detinjstvo”, Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, Pokrajinski zavod za socijalnu zaštitu, Centar za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad, Filozofski i Medicinski fakultet, Visoka strukovna škola za obrazovanje vaspitača, OŠ “Milan Petrović”, Dom za decu Veternik, SOS Dečije selo “Dr Milorad Pavlović”,  Udruženje vaspitača Novog Sada, Udruženje privatnih predškolskih ustanova Novog Sada i mnoge druge organizacije koje su od značaja kada je u pitanju podrška deci.

Ciljne grupe Mreže su deca uzrasta do 15 godina i njihovi roditelji i staratelji, odnosno svi koji na neposredan način brinu o detetu. Osnovni principi na kojima će se zasnivati saradnja u okviru ove Mreže su principi Konvencije o pravima deteta: najbolji interes deteta, pravo na život, opstanak i razvoj,  participacija dece i nediskriminacija/