Početna Gradske teme Nova “NS Bike” stanica do kraja sezone na Bulevaru kralja Petra Prvog

Nova “NS Bike” stanica do kraja sezone na Bulevaru kralja Petra Prvog

Sezona sistema „NS Bike” je u punom jeku, a kako je za Dnevnik potvrdila potparolka JKP „Parking-servis” Jasna Kovčin, zainteresovanost Novosađana ne opada, naprotiv. Tokom godina rada sistema, napravljena je baza redovnih korisnika i svake sezone se registruje oko 200 novih.

– Od aprila nam se priključilo 180 novih korisnika, od toga se 80 opredelilo za sezonsku pretplatu – kaže Jasna Kovčin. – Ukupno u našem sistemu ima oko 5.000 korisnika, dok je od početka sezone do danas bilo oko 6.000 iznajmljivanja, što je približno broju u istom periodu prošle godine, stoga je i bilo očekivano da će građani i dalje u velikoj meri koristiti alternativni vid prevoza.

Tokom maja i juna broj rentiranja bio je približan, a najviše iznajmljuju rezidenti koji koriste bicikl za svoje svakodnevne aktivnosti. Ne može se sa sigurnošću utvrditi koliki procenat turista koristi „NS bajk” sistem, ali svakako su zainteresovani za obilazak grada na gradskim dvotočkašima.

Kako Jasna kaže, u svakom trenutku operativno je oko 120 bicikala, dok je 60 dvotočkaša u rezervi. Oni postepeno zamenjuju starije i istrošene modele, što je praksa već godinama. U toku ove sezone, kao i prethodnih godina, nije bilo značajnih slučajeva vandalizma na stanicama i biciklima, niti je bilo krađe dvotočkaša. Sve stanice su opremljene video-nadzorom da bi se ta mogućnost svela na minimum.

– Višegodišnje iskustvo pokazuje da građani tretiraju gradske bicikle kao svoje i na taj način vode brigu o njima – kaže Jasna Kovčin. – Postoji realna potreba za izgradnjom nove „NS Bike” stanice, i u planu je da se ona do kraja sezone nađe na Bulevaru kralja Petra Prvog.

Po njenim rečima, postupak nabavke je priveden kraju, dok se realizacija očekuje ovih dana da bi nova stanica bila puštena u rad u naredni mesec-dva.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay