Početna Gradske teme Nova odluka: Grad će ubuduće plaćati sanaciju novosadskih objekata koje ošteti požar

Nova odluka: Grad će ubuduće plaćati sanaciju novosadskih objekata koje ošteti požar

0

Grad je doneo odluku kojom se od sada propisuje kako će se novcem iz budžeta Novog Sada finansirati popravke objekata koji stradaju u požarima.

Ova odluka znači da će se sada znati koje je korake potrebno preduzeti kako bi se javna sredstva preusmerila za sanaciju štete na privatnim objektima što bi redovno trebalo da bude pokriveno osiguranjem, ali se u dosta slučajeva do sada pokazalo da građani ne plaćaju osiguranje, pa dođe do problema oko finansiranja popravke.

Lokalne vlasti i ranije su znale da izađu u susret građanima i finansijski pomognu, a sada je ovo regulisano posebnom odlukom Skupštine grada i Pravilnikom koji je donelo Gradsko veće.

U Skupštinskoj odluci je navedeno da se sanacija izvodi na osnovu procene nadležnih organa, da radove obavlja preduzeće koje odredi Grad, dok se bliži uslovi za obavljanje sanacije i međusobna prava i obaveze uređuje ugovorom koji zaključuje gradonačelnik ili lice koje on ovlasti sa preduzećem koje izvodi radove i da se za to obezbeđuju sredstva u budžetu.

Dalje, ove je detaljnije definisano u Pravilniku i sve kreće time što inspekcija sačinjava izveštaj o zatečenom stanju na objektu koji je oštećen ili uništen u požaru. Gradska uprava za inspekcijske poslove onda sačinjava informaciju o tome šta je potrebno uraditi da se sanira šteta, a koju potom Uprava za komunalne poslove šalje Gradskom veću. Na osnovu informacije Gradsko veće će odrediti firmu koja će obaviti raščišćavanje i izraditi projekat sanacije i sa njom će biti potpisan ugovor o finansiranju, pri čemu će izrada projekta sanacije krenuti tek po pribavljanju saglasnosti Skupštine stambene zajednice.

Nakon izrade projekta, ova firma će ga poslati Gradskom veću na saglasnost i potom sledi potpisivanje ugovora o sanaciji, a posebno će se angažovati i nadzor sa kojim će se isto potpisati poseban ugovor.

U Pravilniku se kaže da će se posle toga potpisati i poseban ugovor sa Skupštinom zgrade gde će se regulisati međusobni odnosi.

U odlukama nije navedeno koja će to firma biti odabrana za sanaciju, ali kako je u ranijim slučajevima kada je Grad pomagao bilo angažovano JKP “Stan”, može se očekivati da to bude i sada.

Dodajmo da je donošenje ove odluke usledilo posle katastrofalnog požara koji se u decembru dogodio u zgradi u Ulici Jožefa Marčoka na Limanu.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay