Početna Gradske teme Nova zgrada Hitne pomoći biće gotova do kraja marta

Nova zgrada Hitne pomoći biće gotova do kraja marta

Objekat na Bulevaru patrijarha Pavla prostiraće se na 5.300 metara kvadratnih, u njemu će biti pedijatrijska hitna služba, ambulanta za odrasle i sobe za reanimaciju i opservaciju.

Kako prenosi RTV, član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat i direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Bogdan Živanović obišli su objekat nove zgrade Hitne pomoći koji je u izgradnji i biće opremljen po najvišim standardima.

Predviđeno je i mesto za stomatološku ordinaciju i sve vreme otvorenu apoteku. Centar za telefonsko zakazivanje lekarskih pregleda biće povezan sa svim kolima Hitne pomoći u gradu i okolini, ali i zdravstvenim ustanovama u celoj Srbiji. Imaće i edukativni centar, koji će moći da se pretvara u prostor sa 200 kreveta, u slučaju elementarne nepogode ili zaraznih bolesti.

Nije prošlo mnogo od kako smo položili kamen temeljac za zgradu Hitne pomoći, mada se na njenu izgradnju čekalo nekoliko godina što je mučilo Novosađane, ali i zaposlene u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Konačno će medicinski radnici dobiti svoj dom, Novosađani jedan reprezentativni objekat, a doktori i studenti će imati mogućnost da se edukuju u izuzetnom prostoru nove zgrade Zavoda. Grad Novi Sad i Pokrajina su veoma zadovoljni dinamikom radova, a izvođač “Graditelj NS” poštuje rokove izgradnje i ukoliko nastave ovim tempom, objekat bi mogao biti završen i pre roka. Do kraja marta sledeće godine zgrada bi trebalo da bude predata na upotrebu Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, a to nam otvara i nove mogućnosti jer će se u staru zgradu Zavoda preseliti deo limanskog Doma zdravlja u kojem će početi temeljni radovi finansirani sredstvima Republike Srbije – rekao je rekao je prof. dr Zoltan Horvat.

Danas smo se uverili da su počeli instalacioni radovi, radi se grejanje, vodovod i kanalizacija, a uskoro će početi i izgradnja mreže optičkih kablova za povezivanje kompjutera. Ono što je ostalo da se odradi jesu priključci za struju, vodu, grejanje i kanalizaciju kako bi sređivanje eksterijera i spoljni radovi mogli nesmetano da se obavljaju. Lokacija na kojoj se nalazi nova zgrada Zavoda je odlična jer ima izlaze u svim pravcima i tu će biti sedište Hitne pomoći, odnosno glavni punkt, dok već imamo naše punktove s vozilima i ekipama na Klisi, u Petrovaradinu, Futogu i Sremskoj Kamenici – rekao je Horvat i dodao da će se uskoro raspisivati i tenderi za nabavku medicinske i nemedicinske opreme kako bi dobili potpuno opremljenu zgradu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć do kraja marta sledeće godine.

Živanović je naglasio da će se u novoj zgradi raditi i prehospitalno zbrinjavanje pacijenata iz oblasti hitne medicinske pomoći što je jedna od pogodnosti u radu Hitne pomoći.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay