Početna Gradske teme Ponavlja se “Humani ponedeljak” na Štrandu za Borka Ninića

Ponavlja se “Humani ponedeljak” na Štrandu za Borka Ninića

Akcija JKP “Gradsko zelenilo” nastavlja se 14. avgusta.

Zbog lošeg vremena jučerašnja poseta Štrandu bila je osetno manja nego u prethodnom periodu, tako da je za nabavku Tobi uređaja za Borka Ninića prikupljeno 16.130 dinara. Iz tog razloga akcija “Humani ponedeljak” za našeg 33-godišnjeg sugrađanina biće ponovljena 14. avgusta.

Borko Ninić ima 33 godine i korisnik je Dnevnog boravka za osobe sa telesnim invaliditetom koji se nalazi u sklopu ŠOSO “Milan Petrović” sa domom učenika u Novom Sadu. On boluje od cerebralne paralize, ne govori i ne može da napravi nijedan funkcionalan pokret gornjim i donjim ekstremitetima.

Do sada se sporazumevao isključivo facijalnom ekspresijom i izvesnim pokretima glavom za DA i NE. Kako Borko ima očuvane intelektualne sposobnosti, ovakav vid komunikacije ga je veoma ograničavao u funkcionisanju i sticanju novih saznanja.

Borko Ninić je danas korisnik asistivne tehnologije Tobi uređaja pomoću kojeg piše pogledom i na takav
način komunicira sa okruženjem. Ovaj uređaj koristi isključivo u boravku koji pohađa, jer je to aparat u vlasništvu škole. Od neprocenjivog značaja bilo bi mu korišćenje Tobi uređaja svakodnevno i kod kuće, što bi mu omogućilo komunikaciju sa širom društvenom sredinom i samim tim poboljšalo kvalitet života.

Izvor: mojnovisad.com
Foto: Gradsko Zelenilo