Početna Gradske teme Nova zgrada OŠ “Jožef Atila” na Adicama

Nova zgrada OŠ “Jožef Atila” na Adicama

0

Izrada studije opravdanosti izgradnje škole na Adicama koštaće 1,59 milion dinara bez PDV-a, odnosno 1.908.000 s tim porezom. Ugovor je, na tenderu OŠ „Jožef Atila”, dodeljen Fakultetu tehničkih nauka, koji je ponudio da zahtevanu projektnu dokumentaciju isporuči za 20 radnih dana.

Podsećanja radi, nova zgrada OŠ „Jožef Atila” predviđena je na površini oko 1,77 hektar, i to u Bloku 41, između ulica Marije Bursać, Vaska Pope, Mila Milunovića i Gračaničke. Tu osmoletku pohađaće oko 500 do 600 učenika, i to, kako je u tenderskoj dokumentaciji navedeno, dece sa šireg gravitacionog područja, odnosno s Adica, dela Telepa. Planirano je da učionice budu veličine dva kvadrata po đaku, plus određena slobodna površina. Reč je, inače, o dvospratnom objektu, sa sportskom salom, iznad koje je, s obzirom na visinu, moguće napraviti još jednu korisnu etažu, gde će biti smeštene učionice ili pak prostor za administraciju.

U školskom dvorištu su predviđeni otvoreni tereni za fizičko, slobodne i zelene površine, kao i ekonomski deo. Na neizgrađenom delu, do 50 odsto površine je namenjeno za prostore za odmor (minimalno pet kvadrata po učeniku), kretanje i sport, najmanje 30 odsto za zelenilo (školski vrt, zaštitno zelenilo i sl.), dok bi maksimalno 20 odsto trebalo da bude izdvojeno za ekonomski deo i saobraćajne površine. Na površinama za fizičko vaspitanje planirani su tereni za odbojku, košarku, mali fudbal, rukomet, atletiku, skok udalj i prostor za bacanje kugle.

U Adicama živi oko 9.800 stanovnika i očekuje se da će taj broj porasti na oko 13.700, s tim što je Planom detaljne regulacije većina prostora i dalje namenjena porodičnom stanovanju.

Osim škole između ulica Marije Bursać, Vaska Pope, Mila Milunovića i Gračaničke, planskom dokumentacijom predviđena još jedna osmoletka, i to u bloku između Veterničke, Cetinjske, Palićke i Atinske ulice.

Novi dom zdravlja na Adicama trebalo bi da bude završen na proleće, a urbanisti su u tom naselju predvideli i tri nova vrtića sportski centar, kao i pijacu u centru naselja.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay