Početna Gradske teme Sadnjom 60.000 sadnica obeležava se 60 godina Nacionalnog parka Fruška gora

Sadnjom 60.000 sadnica obeležava se 60 godina Nacionalnog parka Fruška gora

0

Akcijom pošumljavanja, koja će početi 15. novembra, biće obeleženo 60 godina od osnivanja Nacionalnog parka Fruška gora, prvog takvog u Srbiji i jedinog na području Vojvodine.

Predviđeno je da se Akcija pošumljavanja realizuje u periodu od završetka vegetacije 2020. godine do početka novog vegetacionog perioda 2021. godine u skladu sa epidemiološkom situacijom. Biće zasađeno 60.000 sadnica na 52 hektara.

Pošumljavanje teritorije Nacionalnog parka Fruška gora sadnjom 50.500 sadnica hrasta i bukve i 9.500 sadnica topole, predviđeno je da se realizuje radom zaposlenih u u ovom javnom preduzeću, dobrovoljnim radom svih zainteresovanih građana, organizacija i volontera u periodu od 15. novembra do 30. novembra. Kraj akcije će zavisiti od vremenskih prilika i angažovanosti volontera.

Svi zainteresovani za učešće u predstojećoj akciji mogu za učešće se mogu prijaviti od 30. oktobra preko sajta, mejla office@npfruskagora.rs ili telefonom na broj 021/463-666.

Područjem Fruške gore 1948. godine počelo se jedinstveno upravljati u obliku “Narodnog izletišta”, a 1960. godine prostor Fruške gore proglašen je prvim nacionalnim parkom u Srbiji. Do tada je područje Fruške gore bilo podeljeno na više od 60 različitih vlasnika (vlastelinstva, manastiri i crkve, zemljišne zajednice, opštine, petrovaradinska imovna opština i dr.).

Od početka jedinstvenog upravljanja područjem Nacionalnog parka Fruška gora (osnivanjem javnog preduzeća), ukupna drvna zapremina je posle Drugog svetskog rata sa oko 2,6 miliona m3 i godišnjim prirastom od 72.000 m3 po podacima iz 2016. godine povećana na šest miliona m3 i godišnjim prirastom od 136.000 m3.

“Od ukupne površine Nacionalnog parka koja iznosi 26.672 ha, šume obuhvataju oko 23.000 ha i predstavljaju jedan od najsloženijih ekosistema, značajnih za očuvanje ukupnog biodiverziteta. Šumski ekosistem Nacionalnog parka Fruška gora čini više od 1.500 biljnih vrsta, 150 vrsta mahovina, 2.000 vrsta gljiva, oko 200 vrsta ptica i više od 50 vrsta sisara. Na Fruškoj gori gnezdi se orao krstaš i gospodari gorski jelen po kojima je Fruška gora posebno prepoznatljiva i autentična”, navode u upravi parka.

Dodaju da su šume osnovna prirodna vrednost Nacionalnog parka Fruška gora, prema poreklu su izdanačke šume (preko 80 odsto), a prema očuvanosti spadaju u očuvane sastojine (preko 85 odsto). Kako je evidentirano dominantno učešće starih sastojina i utvrđeno povećanje sa sedam na 70 odsto dozrevajućih i zrelih sastojina, neophodno je pristupiti tzv. podmlađivanju šuma Fruške gore.

“Predstojeća akcija pošumljavanja predstavlja značajan dodatni korak u obnovi šumskih ekosistema Fruške gore sa svrhom podmlađivanja najstarijeg nacionalnog parka Srbije kao značajan doprinos u povećanju opšte pošumljenosti Vojvodine”, zaključuju u upravi parka.

Podsetimo da poslednjih godina, a naročito intenzivno u poslednjih nekoliko meseci, aktivisti i ekološke organizacije upozoravaju na enormne planske seče šuma na Fruškoj gori, loš model upravljanja i nesavestan rad upravljača. Pokret “Odbranimo šume Fruške gore” je organizovao peticiju kako bi se sprečila devastacija ovog prirodnog blaga, a obraćao se i sada bivšem ministru za zaštitu životne sredine Goranu Trivanu. Zbog toga se aktivstkinja Dragana Arsić našla i na meti napada.

Izvor: 021
Foto: Pixabay