Početna Gradske teme Nova zgrada suda na uglu Maksima Gorkog i Stražilovske

Nova zgrada suda na uglu Maksima Gorkog i Stražilovske

sudnica_nasa

Pravosudni organi u Novom Sadu će u narednom periodu dobiti novu zgradu na uglu ulica Stražilovske i Maksima Gorkog, saznaje 021.

Namera Ministarstva pravde Srbije je da zgradu sagradi sredstvima Evropske unije, jer je dogovoreno da se Srbiji za tu namenu dodele sredstva iz IPA fondova za 2017. godinu. Kako međutim novac nije bio dodeljen, bilo je neophodno da Novi Sad ovu parcelu koja je već duže vreme poludivlji parking preda Republici, što je bilo učinjeno na poslednjoj sednici Skupštine grada.

Razlog za zidanje nove zgrade suda baš na ovoj lokaciji jeste taj što je u neposrednoj blizini postojeće zgrade pravosudnih organa.

Inače, Novi Sad je sa Republikom još pre skoro desetak godina imao prve razgovore oko zidanja nove zgrade suda i to u Radničkoj 2, pri čemu je napravljen i arhitektonski konkurs, ali se od svega odustalo zbog nedostatka sredstava.

Pravosudnim organima u Novom Sadu je odavno neophodan dodatni prostor, pošto se u postojećoj zgradi nalaze Osnovni, Viši, Privredni i Apelacioni sud, kao i Osnovno, Više i Apelaciono tužilaštvo, pri čemu je Novi Sad odavno duplirao broj stanovnika koji je imao kada je sadašnja zgrada suda sagrađena.

Izvor: 021