Početna Gradske teme Novi automatski brojači u pet novosadskih ulica

Novi automatski brojači u pet novosadskih ulica

0

Novi uređaji za brojanje i kategorizaciju vozila do kraja leta će biti postavljeni na pet mesta u gradu – u ulicama Maksima Gorkog, Bate Brkića, Narodnog fronta, na Futoškom putu, kod Kaćkog mosta, te na Putu Šajkaškog odreda.

Procenjena vrednost javne nabavke Uprave za građevinsko zemljište i investicije je 7,5 miliona dinara bez PDV-a, a ugradnja opreme mora biti završena za tri meseca, tačnije 90 kalendarskih dana, uključujući izradu tehničke dokumentacije i pribavljanje dozvola i saglasnosti.

U ulicama Maksima Gorkog, Bate Brkića i Putu šajkaškog odreda biće postavljeni uređaji za brojanje i kategorizaciju vozila i biciklista, dok će se oprema na Futoškom putu i u Ulici Narodnog fronta nalaziti na stazama i meriće protok biciklističkog saobraćaja.

Reč je zapravo o nastavku projekta upravljanja saobraćajem, budući da Novi Sad već ima uspostavljen sistem za automatsko brojanje vozila i bicikala, te su odgovarajući uređaji postavljeni na više od 40 mesta u gradu. Novi brojači, za čiju je nabavku ovog puta raspisan tender, biće povezani i umreženi s ranije instaliranim. Sistem podrazumeva prikupljanje podataka putem opreme, koja je postavljena na brojačkim mestima, i automatski prenos podataka na centralni računar u nadležnosti Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, kao i izveštavanje o trenutnom stanju saobraćaja na sajtu Uprave.

Na pojedinim lokacijama građani, na displejima pored staza, mogu videti koliko je bicikala prošlo, dok oprema na nekim drugim mestima meri i protok motornog saobraćaja, te kategoriše vozila. Prikupljeni podaci, koji pokazuju vrstu vozila, registruju i njihovu brzinu u realnom vremenu, s tim što displeji prikazuju i broj biciklista/vozila po danu, kao i ukupan broj za celu godinu, ali i opšte informacije poput datuma, vremena, temperature.

Ponude na tender Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije podnose se do 24. marta, a 40 dana kasnije nadležni će doneti odluku o dodeli ugovora ili pak obustavi postupka.

Oprema uglavnom od istih dobavljača

U okviru održavanja i unapređivanja opreme za kontrolu i praćenje saobraćaja, Grad svake godine nabavlja uređaje za brojanje i kategorizaciju vozila, kao i znakove s dopler-radarima (na ulazima u naseljena mesta i u zoni škola).

Interesantan je podatak da su preduzeća uglavnom ista – “Bogal inženjering” za brojače vozila i bicikala, a za brzinske displeje “DMV Industrijski kontrolni sistemi” iz Niša, “Adomne” iz Novog Sada i “Signal” iz Sombora.

Izvor: Dnevnik.rs/J. Vukašinović
Foto: Dnevnik.rs/B. Pavković