Početna Gradske teme Novi brojači vozila i radari kod četiri škole

Novi brojači vozila i radari kod četiri škole

0

Novi uređaji za brojanje i kategorizaciju vozila do leta će biti postavljeni na Bulevaru Evrope, u ulicama Kornelija Stankovića, Bate Brkića, Narodnog fronta, kao i na Futoškom putu.

Osim toga, Grad nabavlja i fiksne merače brzine, koji će biti montirani kod četiri osnovne škole: „Nikola Tesla” u Novom Sadu, „Ivan Gundulić” na Čeneju, „Veljko Petrović” u Begeču i „Mihajlo Pupin” u Veterniku. Nabavka i ugradnja kombinovanih brojača (motornih vozila i bicikala) koštaće gotovo devet miliona dinara, s PDV-om, dok će za saobraćajnu opremu kod škola biti izdvojeno oko šest miliona (5.988.000). Svi radovi moraju biti završeni za tri meseca (90 dana), uključujući i izradu tehničke dokumentacije i pribavljanje dozvola, kao i nabavku i postavljanje opreme.

U obe javne nabavke Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije odabrala je dobavljače od ranijih godina: „Bogal inženjering” za brojače vozila i bicikala, odnosno za brzinske displeje preduzeća „DMV Industrijski kontrolni sistemi” iz Niša, „Adomne” iz Novog Sada i „Signal” iz Sombora.

Novi Sad već ima uspostavljen sistem za automatsko brojanje vozila i odgovarajući uređaji su postavljeni na više od 40 mesta u gradu. Taj sistem podrazumeva prikupljanje podataka putem opreme, koja je postavljena na brojačkim mestima, kao i automatski prenos podataka na centralni računar u nadležnosti Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, ali i izveštavanje o trenutnom stanju saobraćaja na sajtu Uprave.

Na pojedinim lokacijama građani na displejima pored staza mogu videti koliko je bicikala prošlo, dok oprema na nekim drugim mestima meri protok i motornog saobraćaja, te kategoriše vozila. Prikupljeni podaci, koji pokazuju vrstu vozila, registruju i njihovu brzinu u realnom vremenu, s tim što displeji prikazuju i broj biciklista/vozila po danu, kao i ukupan broj za celu godinu, ali i opšte informacije poput datuma, vremena, temperature.

Ni fiksni merači brzine, s dopler-radarima, nisu novina, te su prvi uređaji postavljeni još 2019. godine i to u Ulici Maksima Gorkog kod OŠ „Đorđe Natošević”, kao i na Telepu u zoni OŠ „Jožef Atila. U prethodne tri godine u gradu i prigradskim naseljima postavljeno je više od 30, kako ih đaci često nazivaju, „smajli znakova”.

Znak s upozorenjem „deca na putu” ima mogućnost da na displeju prikaže ograničenje brzine, a i ispod tih natpisa su prikazani emotikoni „osmeh” u zelenoj boji i emotikon „tužan” u crvenoj, zavisno od detektovane brzine kretanja vozila. U zavisnosti od brzine kretanja vozila, u donjem delu znaka pojavljuje se poruka „uspori” u crvenoj boji ili „hvala” u zelenoj, a, kao dodatna upozorenja, u gornjem delu znaka nalaze se dva žuta treptača.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: Pixabay