Početna Gradske teme Novi direktor KCV od naredne godine: Nema smene zbog nepotizma?

Novi direktor KCV od naredne godine: Nema smene zbog nepotizma?

0

Članovi Pokrajinske vlade, koji su pre više od mesec dana dobili preporuku Agencije za borbu protiv korupcije o razrešenju direktora Kliničkog centra Vojvodine zbog nepotizma, i dalje nisu doneli nikakvu odluku.

Moguće je da Pokrajina odluku o smeni direktora KCV dr Petra Slankamenca neće ni doneti jer direktor ove ustanove sledeće godine ide u penziju.

Podsetimo, kako se ranije pisalo, direktor Kliničkog centra Vojvodine zaposlio je svoju ćerku na neodređeno vreme. Ona se na konkursu borila za radno mesto među još 126 kandidata, a komisija je odabrala upravo nju kao najbolju kandidatkinju. Komisiju je imenovao upravo direktor ustanove, njen otac.

Slankamenac je, po zakonu, morao da obavesti Agenciju za borbu protiv korupcije da je u mogućem sukobu interesa u roku od osam dana od dana saznanja da postoji potencijalni problem sa zapošljavanjem njegove ćerke. On to nije učinio, već se naknadno žalio Agenciji, pošto je dobio pitanja novinara o sukobu interesa. Agencija za borbu protiv korupcije je njegove argumente odbila, sa zaključkom da je nesumnjivo da je postojala zavisnost između Slankamenca i njegove ćerke.

“Imenovani je javni interes podredio privatnom i javnu funkciju iskoristio za sticanje pogodnosti za povezano lice, čime je ugrozio poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije”, zaključila je Agencija za borbu protiv korupcije u rešenju na koje je direktor KCV uložio žalbu. Razmatranje žalbe je u toku.

Rešenje Agencije nedavno je javno objavljeno i u Službenom glasniku Republike Srbije i dostavljeno, u skladu sa Zakonom o agenciji za borbu protiv korupcije, Pokrajinskoj vladi, koja imenuje direktora. Pokrajinska vlada ima rok od 60 dana da Agenciju obavesti šta je preduzeto povodom inicijative i/ili javne preporuke o smeni.

Međutim, prema rečima predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, na donošenje odluke organa koji je postavio direktora KCV uticaće i informacija da dr Slankamenac sledeće godine ide u penziju.

“Razmatramo ovaj slučaj i ubeđen sam da ćemo doći do rešenja. Po sili zakona u 2019. godini direktor Kliničkog centra Vojvodine treba da ide u penziju. Tako da je i to informacija koja je bitna za sagledavanje ovog problema”, rekao je Mirović za 021.

Klinički centar Vojvodine će naredne godine nužno dobiti novog direktora, ali je jedino pitanje da li će Slankamenac u penziju otići sam ili će ga Pokrajina smeniti zbog nepotizma.

U KCV su ranije poručili da je odluku o prijemu u rad ćerke direktora ustanove na radno mesto lekara opšte prakse na Klinici za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma donela “šestočlana komisija eminentnih lekara, koju je imenovao direktor”, potpuno transparentno.

“Postavlja se suštinsko pitanje da li u tako velikom kolektivu sa brojnim klinikama, na čijem čelu je direktor, može uopšte da se zaposli neko ko je njegov rod. Postoji i druga mogućnost – da se lekar čiji rođak radi u, recimo, KCV, zaposli u Domu zdravlja. Ali šta ako za njegovu specijalizaciju nema mesta u Domu zdravlja, a u KCV ima?”, rekao je Mirović za 021 u julu.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay