Početna Gradske teme Rotarijanci podržali digitalizaciju herbarijuma Andrije Volnog

Rotarijanci podržali digitalizaciju herbarijuma Andrije Volnog

0

Četiri novosadska Rotari-kluba na svom godišnjem skupu pod nazivom „Novosadsko rotari-veče”, održanom u Karlovačkoj gimnaziji, nagradila su četvoro najboljih đaka najstarije srpske gimnazije novčanim prilozima.

Luka Mešanović, Dina Mudroh, Katarina Kajević i Danko Gavrić nagrađeni su u okviru tradicionalne akcije Rotari-kluba „Novi Sad – Dunav” – „Rotary Talent Night”, kojom taj klub ukazuje pažnju mladim talentovanim i vrednim ljudima.

Skup novosadskih rotarijanaca u Karlovačkoj gimnaziji bio je prilika da se članstvo i posetioci pobliže upoznaju s herbarijumom Andrije Volnog, jedinstvenom zaštićenom prirodnjačkom zbirkom, koja se čuva pod svodovima te škole i čiji proces digitalizacije je u toku.

– Fascinirani pričom o herbarijumu Volnog i činjenicom da tako nešto postoji u Karlovačkoj gimnaziji, a s obzirom na to da je projekat digitalizacije počeo uz pomoć državnih institucija, mi smo spremni da damo doprinos tom procesu, da uložimo napore i s prijateljima u zemlji i inostratstvu dodatno pomognemo – rekao je predsednik Rotari-kluba „Novi Sad – Dunav” Zoran Simović. – Zato smo ovaj godišnji skup, kada obeležavamo i Međunarodni dan ljudskih prava, posvetili, između ostalog, toj botaničkoj zbirci da bismo upoznali javnost i naše prijatelje s tim blagom Karlovačke gimnazije.

O herbarijumu Andrije Volnog rotarijancima je govorila rukovodilac naučne zbirke herbarijuma s Prirodno-matematičkog fakulteta Milica Rat. Sticajem okolnosti, predavanje je održano na dan kada je pre 261 godinu rođen tvorac herbarijuma Andrija Volni. Po njenim rečima, digitalizacija zbirke, nastale 1797. godine, sa 7.000 eksikata ili primeraka biljaka, veoma je zahtevan posao. Herbarijum je izuzetno obiman i pošto je zakonom zaštićen, svaki korak mora biti pažljivo realizovan. Dodala je da bi od sledeće godine trebalo da uslede prvi restauratorski potezi.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay