Početna Gradske teme Novi dom za vatrogasce na mestu nekadašnjeg Rasadnika

Novi dom za vatrogasce na mestu nekadašnjeg Rasadnika

0

Plan nekadašnjeg Rasadnika na Futoškom putu, gde se planira izgradnja novog Vatrogasnog doma, nalazi se na javnom uvidu.

Plan pokriva prostor od 19,67 hektara koji se prostire između Futoškog puta na jugu, Somborske rampe na zapadu, planiranog produžetka Bulevara Jovana Dučića na severu i planirane ulice na istoku, gde je do pre nekoliko godina JKP “Gradsko zelenilo” imalo Rasadnik. U međuvremenu, Rasadnik je preseljen, a grad je odlučio da proda parcele.

U odluci o izmenama Plana generalne regulacije prostora za mešovitu namenu između Futoške, Hajduk Veljkove, Rumenačke i Subotičkog bulevara – lokacija Rasadnik, navodi se birokratska formulacija da se izmene rade zbog preispitanja važećeg planskog rešenja, ali se pregledom dokumentacije vidi da se sve radi zbog odabira lokacije za smeštaj vatrogasaca.

Tako plan predviđa da na mestu Rasadnika manji deo bude namenjen prodajnom objektu “Lidla”, koji se već sada uveliko gradi, dok se susedna parcela od gotovo 20.000 kvadratnih metara prebacuje iz namene prostora za poslovanje u lokaciju za Regionalni centar za vanredne situacije. Ovim bi trebalo da se stvore uslovi da se, nakon više od 100 godina, sagradi druga vatrogasna stanica u Novom Sadu i mesto za obuku spasioca-vatrogasaca.

Takođe, određeno je i da deo prostora bude namenjen za vrtić sa kapacitetom od 250 do 400 dece, zatim osnovne škole sa kapacitetom od 640 učenika u jednoj smeni i niz stambenih zgrada od šest ili sedam spratova. Još severnije se predviđaju stambeni blokovi sa devetospratnicama.

Osim toga, izmenama se predviđa da je u sklopu Regionalnog centra za vanredne situacije moguće planiranje prostora za srodne gradske službe, policiju i Hitnu pomoć.

Kada je reč o izgledu, u pitanju je ista ideja Centra za vanredne situacije kakav je već bio zamišljen na lokaciji ni kilometar dalje od sadašnje lokacije, na uglu Futoškog puta i Bulevara patrijarha Pavla. Grad je odustao od tog prostora, jer su građani peticijom tražili da se zadrži zelena površina.

Prema konceptu plana od gotovo 20 hektara, predviđeno je da zelene površine i njiva u budućnosti predstavljaju 1,5 hektara.

Rani javni uvid je raspisan do 9. marta i građani predloženi konceptualni plan mogu da vide u prostorijama JP “Urbanizma” na Bulevaru cara Lazara 3 i u prostorijama Mesne zajednice “Gavrilo Princip” na Bulevaru Jovana Dučića 3, kao i na internet stanici Urbanizma. Primedbe i sugestije na plan se dostavljaju Upravi za urbanizam i građevinske poslove u Školskoj 3, do kraja javnog uvida.

Izvor: 021
Foto: Pixabay