Početna Gradske teme Novi izgled centra Kovilja po želji građana

Novi izgled centra Kovilja po želji građana

Ministarka privrede Anđelka Atanasković i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prilikom nedavne posete Kovilju razgledali su novouređenu mikrolokaciju u centru tog prigradskog naselja, deo projekta „46 urbanih džepova” koji se realizuje u okviru niza programa Evropske prestonice kulture (EPK).

Rekonstrukciju i opremanje lokaliteta na koviljskom Trgu oslobođenja, investiciju vrednu 56 miliona dinara, zajednički su, u jednakim iznosima, finansirali Ministarstvo privrede i Grad Novi Sad.

Ministarka Atanasković je u izjavi novinarima istakla nameru resornog ministarstva da pomogne svim mestima u Srbiji i dodala da su problemi u selima, od severa do juga zemlje, vrlo slični.

– Oduševljena sam ovim projektom. Prvi put vidim ovakav način funkcionisanja jedne pijace sa montažnim i fiksiranim tezgama. Sve je odlično urađeno i verovatno će služiti kao primer da i druga mesta preuzmu inicijativu i urade slično.

Ministarka je navela da budžet Ministarstva privrede za pomoć privredi ove godine iznosi oko 17,6 milijardi dinara, a od toga je 1,6 milijardi predviđeno za infrastrukturne projekte.

– To je ujedno i poziv svima da se trude da naprave i ponude kvalitetne projekte, kako bi dobili podršku resornog ministarstva, jer takve promene mnogo znače svakom mestu u Srbiji.

Zahvalivši na velikoj podršci u ostvarivanju projekta u Kovilju, gradonačelnik Vučević je istakao važnost „urbanih džepova“.

– Rekonstrukcijom ovih mikrolokacija potpuno se menja pređašnji ambijent neke lokacije, što posledično ima veliki značaj za građane. Ranije je na ovom mestu bila pijaca koja nije bila adekvatno organizovana a sada Koviljčani imaju moderan parkić, mobilne pijačne tezge, parking prostor, javnu i ambijentalnu rasvetu kao i istaknute simbole Kovilja kao što su gnezdo za rode i dugački slavski sto, simbol gostoprimstva.

Vučević je napomenuo da su stanovnici Kovilja, u okviru posebne ankete, izrazili svoje želje tako da je taj projekat definisan i realizovan isključivo prema zamislima i potrebama meštana.

Izvor: Novosti
Foto: Pres služba Grada