Početna Gradske teme Novi “Karađorđe” ide u visinu, do njega soliter od 15 spratova

Novi “Karađorđe” ide u visinu, do njega soliter od 15 spratova

0

Izmene i dopune plana generalne regulacije za lokalitet stadiona “Karađorđe” nalaze se na javnom uvidu, a javnost po prvi put ima uvid u nešto detaljnije ideje gradske vlasti za novi stadion Fudbalskog kluba “Vojvodina”, o kojem se već duže vreme priča.

Iako se u nekoliko navrata najavljivalo da bi rušenje stadiona, kako bi se izgradio novi, moglo da počne “uskoro”, realnost kaže da će momci u crveno-belim dresovima još neko vreme trčati na terenu stadiona čija je priča počela pre više od devet decenija.

Sada se zna nešto detaljnije o planu za novi stadion. Tako je izmenama i dopunama urbanističkog plana predviđeno da istočni deo stadiona imao podzemni deo, prizemlje i još jedan sprat, dok će na zapadnom delu moći da ide čak šest spratova u visinu, a maksimalna visina je 32 metra.

Ponovljeno je da je kapacitet novog stadiona od 16.000 do 17.500 gledalaca, a da je cilj izgradnje novog kompleksa podizanje “stadionske infrastrukture i kapaciteta na nivo za odigravanje međunarodnih takmičarskih utakmica”.

Bruto površina stadiona će iznositi 41.500 kvadratnih metara, ukupna površina natkrivenih i otvorenih delova stadiona biće 10.300 metara kvadratnih, a sportski teren će biti 9.360 kvadrata.

– Na stadionu, koji ima otvoren, natkriven i zatvoren deo, planiraju se sportski teren, gledališni prostor – tribine za publiku sa punktovima za izdavanje hrane i pića i toaletima, garaža za smeštaj vozila koja je u delu izdvojena za sportiste i VIP goste, prostori za sportiste (svlačionice sa tuševima, bazeni za relaksaciju, teretana, prostor za zagrevanje), prostori za sudije, delegate, ugostiteljski punktovi, sanitarne prostorije, prostorije za prvu pomoć, prostor za policiju, vatrogasce, sigurnosne službe, magacini za održavanje terena… Osim toga, planiraju se i prostorije za značajne posetioce (VIP), prostorije za medije, TV studio, sale za konferencije i poslovne sastanke, kancelarije za upravu… U delu objekta gde su pozicionirani reprezentativni i službeni ulazi u objekat, planiraju se privlačni i interesantni sadržaji za posetioce i navijače – muzej sporta, fan šop i slično – navodi se u urbanističkom planu.

Zanimljivo je da se u planu navodi da se u okviru sportskog objekta ostavlja mogućnost realizacije i poslovnog prostora, a kao jedna od opcija naveden je i – hotel.

Planom je određeno i na koji način će publika moći da pristupa tribinama stadiona, pa se tako saznaje da će novi objekat “Karađorđa” imati liftove, eskalatore, naravno, i stepeništa. Navodi se da se sa južne strane, iz pravca Bulevara oslobođenja, na plato i tribine juga pristupa pešačkim rampama i pasarelama, a sa severne strane “otvorenim, natkrivenim monumentalnim stepeništem”. Planiraju se i četiri kolska pristupa objektu na približno četiri ugla objekta.

Ukupan broj parking mesta u objektu stadiona je 550, i to u podzemnoj garaži 390, a u prizemlju 160. Navodi se i da će se prilikom izgradnje stadiona voditi računa o energetskoj efikasnosti objekta, ali i korišćenju obnovljivih izvora energije.

U planu i soliter od 15 spratova

U zoni opštegradskog centra planira se izgradnja objekta uz Bulevar oslobođenja. U pitanju je poslovni prostor, koji može da bude u funkciji sporta i rekreacije, ali i da ima kulturnu, uslužnu, prodajnu, administrativnu, društvenu namenu. I u ovom slučaju se pominje mogućnost da objekat funkcioniše kao hotel. Traže se “privlačni i dinamični sadržaji koji aktiviraju javni prostor”.

Soliter će biti visine do 15 spratova, a obavezno je planiranje podzemnih etaža, kako bi se rešilo pitanje parkiranja. Upravo je parkiranje istaknuto kao zaseban problem.

– Ovaj deo grada ima stvorene uslove za urbani razvoj i atraktivnost zbog položaja u okruženju ali ima i nerešen problem parkiranja putničkih automobila. Realizaciju planiranih stambenih i poslovnih objekata mora da prati izgradnja saobraćajnih površina i komunalne infrastrukture, a naročito parking prostora. Planom se predviđa rešavanje ovog problema na više načina i to parkiranjem u okviru poprečnih profila ulica, javnim parkiralištima i izgradnji garaža. Parkiranje vozila za sopstvene potrebe vlasnici objekata po pravilu obezbeđuju na građevinskoj parceli izvan površine javnog puta a broj parking mesta zavisi od namene -bjekata – stoji u planu.

U okviru ovog prostora nalazi se i betonski nosač rashladnog uređaja prve Električne centrale u Novom Sadu, koji je zaštićen, oko kojeg se planira amfiteatar – pozornica.

Osim toga, tu je bista i jednom od osnivača kluba i prvom treneru dr Kosti Hadžiju, ali i spomen-ploča fudbalerima koji su učestvovali u Narodnooslobodilačkoj borbi, kao i spomen-ploča “Fabrike radnicima”. Njih je moguće premestiti na neku drugu, primereniju lokaciju, u okviru samog lokaliteta.

Izmene plana su na javnom uvidu do 14. oktobra, a njegova prezentacija će se organizovati u utorak, 6. oktobra, u 10 časova, na Spensu. Javna sednica Komisije za planove, na kojoj će biti razmatrane primedbe građana na plan, biće organizovana 5. novembra. Više o samom planu pogledajte na OVOM LINKU.

Naredni korak biće predstavljanje projekta, za koji je najavljeno da će biti poklon generalnog sponzora “Srbijagasa” klubu. Ranije je najavljeno i da je procenjena vrednost novog stadiona 25 miliona evra.

U međuvremenu, izabranici Nenada Lalatovića “preporodili” su se prošle sezone, nakon dve prilično neuspešne. Od početka sezone, na zdanju koje je predviđeno za rušenje, crveno-beli su neporaženi i trenutno zauzimaju treće mesto na tabeli u domaćem šampionatu.

Izvor: 021
Foto: FK Vojvodina