Početna Politika Dina Vučinić se izvinila zbog šovinističkog tvita

Dina Vučinić se izvinila zbog šovinističkog tvita

0

Članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje Dina Vučinić izvinila se zbog šovinističkog tvita od pre godinu i po dana, kada je Hrvate nazvala “trajno obolelom nacijom”.

Tvitove u kojima Dina Vučinić, novoizabrana većnica za obrazovanje, vređa Hrvate, ali i u kojima vređa opoziciju, dok Zorana Zaeva naziva “Šiptarom”, jer je “odlučio da napadne Srbiju”, objavio je bivši odbornik u Skupštini grada iz redova Demokratske stranke Goran Radojev.

Nju je najpre opravdao zamenik gradonačelnika Milan Đurić, koji je rekao da je taj tvit napisala u afektu zbog tada aktuelnih dešavanja, kada su napadnuti vaterpolisti “Crvene zvezde” u Splitu. Isti razlog za takvu reakciju navela je i Dina Vučinić, dodavši kako je rođena u Zagrebu i kako je većina njene porodice u mešovitim brakovima.

– Emotivno sam reagovala u tom trenutku, sada verovatno ne bih. Jako mi je žao zbog tog tvita. Podsetiću vas da sam rođena u Zagrebu, većina moje rodbine je u mešovitim brakovima. Pre tri nedelje sam bila u tom istom Zagrebu, na sestrinoj svadbi, koja je udata za Hrvata. Dosta moje familije vodi poreklo iz Hrvatske. Nemam ništa protiv Hrvata, to je bio moj emotivni izliv na Tviteru. Žao mi je zbog toga – rekla je Vučinić.

Većnica je navela da joj porodica proživljava pakao od dana kada su mediji počeli da izveštavaju o njenom tvitu, dodavši da je bila u Odeljenju za visokotehnološki kriminal.

– Razumem zašto se sve ovo sada dešava. Ja sam bila u Odeljenju za visokotehnološki kriminal. Moja porodica proživljava pakao od tog dana kada su političari zbog nemogućnosti da prisustvuju sednicama Skupštine grada, da se politički promovišu, konkretno mislim na gospodina iz Demokratske stranke koji je to objavio. Žao mi je što čovek nije u Skupštini i što ne može da učestvuje u skupštinskom radu, pa se bavi mojim tvitovima iz 2019. godine – rekla je ona.

Svoju izjavu je uporedila sa izjavom aktuelnog predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, koji je imao aferu pre četiri godine zbog izjave da su “Srbi šaka jada”.

– Isto tako mi je žao što nikada nismo razgovarali o izjavama, ne tvitovima, nego izjavama, jer se nijedan medij u Hrvatskoj ili Srbiji nije bavio gospodinom (Zoranom) Milanovićem, koji je za Srbe rekao da su “šaka jada”. Tada to niko nije analizirao. Ja sam, dozvolite mi reći, lokalni političar spram gospodina Milanovića i tada njegova izjava da su “Srbi šaka jada” nije imala nikakvu težinu – poručila je Vučinić.

Ova izjava je, najblaže rečeno, “malo” preterivanje za lokalne političare, s obzirom na to da se kroz samu Gugl pretragu može videti čime su se mediji u Srbiji i Hrvatskoj više bavili i koliko su, u stvari, reakcija izazvale reči Zorana Milanovića.

Podsetimo i da je opozicija ocenila kako je govor mržnje članice veća nespojiv sa javnom funkcijom, a posebno je osetljivo i to što se radi o funkcionerki zaduženoj za obrazovanje. Nasuprot tome, u Srpskoj radikalnoj stranci su naveli da se iz njene biografije ne vidi zbog čega je ona zaslužila da dobije resor obrazovanje, ponavljajući kako je u pitanju kadar sa završenim privatnim fakultetom.

Izvor: 021
Foto: Novosadskatelevizija/Yuotube – printscreen