Početna Gradske teme Novi krug IT prekvalifikacija: 100 mesta za Novosađane

Novi krug IT prekvalifikacija: 100 mesta za Novosađane

Nastavak IT prekvalifikacija, koje organizuje Vlada Srbije, predviđa novih 100 mesta za polaznike ovog programa u Novom Sadu.

Vlada je uputila poziv obrazovnim institucijama, nevladinim organizacijama, klasterima i kompanijama da se prijave na konkurs za izvođenje obuka za junior programere u nekoliko gradova Srbije.

U Novom Sadu će obuka biti podeljena na nekoliko delova. Tako će obuku za Java programiranje pohađati 50 lica, za Front-End Web programiranje biće obučeno 25 novosadskih polaznika, a za .Net programiranje njih 25.

IT industrija se povoljno razvija u Vojvodini, dok je Novi Sad grad koji ima najviše IT stručnjaka po glavi stanovnika. Direktor Vojvodina IKT Klaster Milan Šolaja nedavno je rekao za “021” da je sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu nastalo više od 130 IT kompanija, što je, prema njegovim rečima, jedinstven slučaj, ne samo u Srbiji, nego i u regionu.

– U toj meri se nigde to tako ne dešava u ovom delu Evrope. To je isti princip na kojem je nastala i Silicijumska dolina u saradnji Stenford univerziteta sa privredom – rekao je Šolaja.

Osim u Novom Sadu, obuka će se organizovati i u Zrenjaninu, Suboticu, Beogradu, Nišu, Valjevu, Kragujevcu, Čačku, Užicu i Novom Pazaru. Planirano je ukupno 775 polaznika, a više od polovine njih biće sa teritorije Beograda.

– Polaznici će na kursevima moći da nauče osnove programskih jezika Java, JavaScript, PHP ili .Net framework, a imaće prilike da uče i o ostalim programskim jezicima i bazama podataka koje su im neophodne da bi stekli dovoljno znanja za zaposlenje – navode u Vladi Srbije.

Nakon pilot-faze projekta u kojoj je učestvovalo 100 polaznika, privodi se kraju obuka za 700 građana koji su se prijavili na ovaj program. Obuke se završavaju u julu, obezbeđene su prakse za većinu polaznika, a nekoliko desetina njih je već pronašlo zaposlenje u IT sektoru.

Procena je da Srbiji nedostaje više od 15.000 IT stručnjaka, a IT industrija u poslednjih 10 godina beleži rast za više od 20 odsto godišnje.

Takođe, jedna od procena Strategije razvoja IT u Srbiji jeste da bi do 2020. godine moglo da se otvori između 50.000 i 100.000 novih radnih mesta u ovoj oblasti.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay