Početna Karikatura “Leto na Trgu galerija” od 14. juna

“Leto na Trgu galerija” od 14. juna

0

Manifestaciju “Leto na Trgu galerija” već tradicionalno organizuju Galerija Matice srpske i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog sa željom da tokom letnjih meseci Novosađanima omoguće posebno “kulturno” osveženje. Ove godine manifestacija počinje danas i trajaće do 30. juna, četvrtkom od 21 sat.
Ovogodišnjoj manifestaciji pridružuje se i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, ona prerasta u “Leto na Trgu galerija”.

Sugrađani će u večernjim satima moći da prisustvuju atraktivnim kulturno-umetničkim sadržajima koji prikazuju raznovrsnost svetske kulturne baštine i značaj njenog očuvanja u kontekstu istorijskih i kulturoloških okolnosti.

Uključivanjem Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića u ovaj događaj, manifestacijom su obuhvaćene sve tri muzejske institucije smeštene na Trgu galerija, kao specifičnog kulturno-umetničkog gradskog jezgra. Iz toga ne samo da je proistekao novi naziv manifestacije, otvaranje publici vrta još jedne muzejske ustanove i veća raznovrsnost programa, već je na viši nivo podignuta njihova integracija u kulturnu ponudu Grada Novog Sada, Evropske prestonice kulture 2021.

Da bi se ukazalo na značaj Trga galerija koji okuplja ove tri muzejske institucije, i potrebu za adekvatnom afirmacijom ovog javnog prostora i njegovog uključivanja u kulturni život grada, otvaranje i zatvaranje “Leta na Trgu galerija 2018” biće upriličeno izvan vrtova muzeja i izneto na Trg, tačnije platoe ispred muzejskih zdanja.

Tim povodom, u četvrtak, 14. juna na platou ispred Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u 21 čas će biti upriličeno svečano otvaranje izložbe Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog autorke Jasmine Jakšić Subić, istoričarke umetnosti i višeg kustosa Spomen-zbirke. Otvaranjem izložbe započeće i manifestacija “Leto na Trgu galerija”, a u okviru programa u zajedničkom vrtu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske nastupiće Gudački kvartet “Habanera”.

Na otvaranju će govoriti mr Milana Kvas, v. d. upravnika Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, a u skladu sa dosadašnjom praksom i internacionalnim kontekstom manifestacije pozivi su upućeni predstavnicima ambasada i njihovih kulturnih centara iz različitih zemalja Evrope i sveta, državnim zvaničnicima, mnogobrojnim prijateljima, kolegama i saradnicima muzeja.

Svakog četvrtka od 14. juna do 30. avgusta 2018. godine, od 21 do 23 sata, Novosađani će moći da se osveže uz putopisne priče, filmske projekcije, predavanja, muziku i druženje. Publiku, uz besplatan ulaz i prijatan ambijent, očekuje zanimljiv program koji, kroz različite vidove nastupa, ističe posebne kulturne, umetničke i kulturološke teme iz oblasti svetske kulturne baštine, sa posebnim ciljem da se kroz zabavni program proširi ideja o njenom značaju i očuvanju.

Program manifestacije priređen je u saradnji sa brojnim prijateljima Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Galerije Matice srpske i Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića, kao što su  Tamara Ognjević, Zoran Vapa, dr Dubravka Đukanović, Nikola Kostić (Li Men), Olivera Skoko, Snežana Subić, Miloš Arsić, Čedomir Janičić, dr Vladimir Dimovski, Austrijski kulturni forum u Beogradu, Francuski institut u Srbiji, Akademija umetnosti u Novom Sadu, Izdavačka kuća “Komiko” iz Novog Sada, kao i muzički i multimedijalni sastavi “Kamper” i “HepiTreš”.

Realizaciju manifestacije “Leto na Trgu galerija 2018” omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine i Uprava za kulturu grada Novog Sada.

Izvor: RTV
Foto: Promo