Početna Gradske teme Novi master program na novosadskom PMF-u

Novi master program na novosadskom PMF-u

0

Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu od naredne školske godine studentima će biti dostupan novi master studijski program iz oblasti veštačke inteligencije.

Na Кonkursu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za izbor novih master studijskih programa iz oblasti veštačke inteligencije, nagrađen je predlog Departmana za matematiku i informatiku, saopštio je PMF. Ovaj aktuelan master program moći će da upiše 40 studenata, od kojih će polovina biti na budžetu.

– Ovaj master kurs će doprineti napretku veštačke inteligencije u našoj državi, a bez sumnje je da će doprineti razvoju mnogih veština za poslove budućnosti. Program je osmišljen sa naglaskom na praktični aspekt rada kroz mnogobrojne obavezne projekte, jer je krajnji cilj da studenti po završetku budu osposobljeni za praktičan rad u privredi u oblasti veštačke inteligencije. Veštačka inteligencija je jedna od oblasti koja ima najveći potencijal u perspektivi, te je zato prošle godine usvojena Strategija za razvoj veštačke inteligencije u Republici Srbiji do 2025. godine, kojom je planirano uspostavljanje dva master akademska programa iz oblasti veštačke inteligencije do kraja 2021. godine – navode na PMF-u.

Veštačka inteligencija ima karakteristike tehnologije opšte namene, poput parne mašine, železnice ili električne struje, jer njena primena prožima sve oblasti privrede i društva i u mnogim od njih unosi revolucionarne promene.

Izvor: novisad.com
Foto: Wikipedia