Početna Gradske teme Novi Sad će kažnjavati vlasnike neurednih građevinskih zemljišta

Novi Sad će kažnjavati vlasnike neurednih građevinskih zemljišta

0

Vlasnici ili korisnici građevinskih parcela plaćaće kazne ako one budu neuredne, predviđa izmena Odluke o uređenju grada o kojoj će odbornici u Skupštini grada raspravljati danas, 12. marta.

Kako se navodi, predviđa se novčana kazna od 150.000 dinara za pravno lice koje građevinsko zemljište ne drži u urednom stanju. U samoj Odluci piše da se „građevinsko zemljište, bilo uređeno ili neuređeno, mora držati u urednom stanju i za to se stara vlasnik, odnosno korisnik građevinskog zemljišta“.

Kako piše 021.rs, vlasnici ili korisnici će biti dužni da „popravljaju i zamenjuju oštećene delove ograde ukoliko je zemljište ograđeno, da redovno kose travu, uklanjaju korov, uklanjaju građevinski i drugi otpad, orezuju suvo granje, šiblje i drugo rastinje, kao i da preduzimaju druge radove kako bi zemljište bilo u urednom stanju“.

Ovakva uredba postoji od ranije za javne površine, a sada se dodaje i građevinsko zemljište. U obrazloženju odluke Gradska uprava navodi da se ove izmene donose jer je primetno sve češće formiranje divljih deponija na građevinskom zemljištu.

Takođe, odbornici će u sklopu izmena Odluke o uređenju grada promeniti i član kojim se elementi virtuelne komunikacije više neće smatrati reklamnim panoima, samim tim više neće se plaćati takse i dažbine na njihovo postavljanje kao da su reklame. Ovde se radi o tablama dobrodošlice, panelima za muzeje i galerije, tablama za označavanje ulica, putokazima i sličnim elementima postavljenim u cilju pronalaženja objekta javne namene, a izmena se donosi na osnovu inicijative Fondacije Novi Sad 2021-Evropska prestonica kluture.

Osim toga, donose se i manje izmene odluke koje definišu način ukrašavanja Novog Sada na osnovu projekta povodom manifestacija i događaja od posebnog značaja za kulturu Srbije, Vojvodine i grada, kao i kaznene odredbe ako se to ne uradi u skladu sa propisima.

Izvor: 021
Foto: Pixabay