Početna Gradske teme Novi Sad će kažnjavati vlasnike neurednih građevinskih zemljišta

Novi Sad će kažnjavati vlasnike neurednih građevinskih zemljišta

Vlasnici ili korisnici građevinskih parcela plaćaće kazne ako one budu neuredne, predviđa izmena Odluke o uređenju grada o kojoj će odbornici u Skupštini grada raspravljati danas, 12. marta.

Kako se navodi, predviđa se novčana kazna od 150.000 dinara za pravno lice koje građevinsko zemljište ne drži u urednom stanju. U samoj Odluci piše da se „građevinsko zemljište, bilo uređeno ili neuređeno, mora držati u urednom stanju i za to se stara vlasnik, odnosno korisnik građevinskog zemljišta“.

Kako piše 021.rs, vlasnici ili korisnici će biti dužni da „popravljaju i zamenjuju oštećene delove ograde ukoliko je zemljište ograđeno, da redovno kose travu, uklanjaju korov, uklanjaju građevinski i drugi otpad, orezuju suvo granje, šiblje i drugo rastinje, kao i da preduzimaju druge radove kako bi zemljište bilo u urednom stanju“.

Ovakva uredba postoji od ranije za javne površine, a sada se dodaje i građevinsko zemljište. U obrazloženju odluke Gradska uprava navodi da se ove izmene donose jer je primetno sve češće formiranje divljih deponija na građevinskom zemljištu.

Takođe, odbornici će u sklopu izmena Odluke o uređenju grada promeniti i član kojim se elementi virtuelne komunikacije više neće smatrati reklamnim panoima, samim tim više neće se plaćati takse i dažbine na njihovo postavljanje kao da su reklame. Ovde se radi o tablama dobrodošlice, panelima za muzeje i galerije, tablama za označavanje ulica, putokazima i sličnim elementima postavljenim u cilju pronalaženja objekta javne namene, a izmena se donosi na osnovu inicijative Fondacije Novi Sad 2021-Evropska prestonica kluture.

Osim toga, donose se i manje izmene odluke koje definišu način ukrašavanja Novog Sada na osnovu projekta povodom manifestacija i događaja od posebnog značaja za kulturu Srbije, Vojvodine i grada, kao i kaznene odredbe ako se to ne uradi u skladu sa propisima.

Izvor: 021
Foto: Pixabay