Početna Gradske teme U Dunav pušteno 800 kilograma mlađi šarana

U Dunav pušteno 800 kilograma mlađi šarana

0

U okviru redovne godišnje akcije poribljavanja koju organizuje JVP „Vode Vojvodine“ juče je u reku Dunav, kod Sremskih Karlovaca, pušteno oko 800 kilograma jednogodišnje mlađi šarana.

Akciji poribljavanja prisustvovao je i v.d. direktora JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević.

On je tom prilikom najavio da će u narednom periodu biti pojačan nadzor ribočuvara JVP „Vode Vojvodine“, odlučniju borbu sa ribokradicama, ali i novi pristup u očuvanju ribljeg fonda jer je tendencija da se on dodatno obogati većom količinim riblje mlađi.

Takođe je rekao i da je u planu zabrana privrednog riblova na prirodnim mrestilištima, na delu Dunava kojim upravlja JVP „Vode Vojvodine“, kako bi se divljoj ribi iz Dunava omogućilo prirodno mrešćenje.

Iz ovog preduzeća napominju da će akcija trajati još narednih nekoliko dana, a biće sprovedena na 20 lokacija na kanalima Hidrosistema Dunav Tisa Dunav, zatim na delu Dunava koji je u nadležnosti našeg preduzeća, na vodotoku Krivaja, kao i na zaštićenim prirodnim dobrima Jegrička i Beljanska bara. Ukupno će biti pušteno oko 14 tona jednogodišnje mlađi šarana.

Osim radnika JVP „Vode Vojvodine“ poribljavanju su prisustvovale i nadležne inspekcijske službe, kao i predstavnici lokalnih ribolovačkih udruženja.

Ovakve akcije doprinose poboljšanju kvaliteta ribljeg fonda, na veliku radost pecaroša i svih ljubitelja prirode.

Izvor: Nsuzivo
Foto: Pixabay