Početna Gradske teme Novi Sad će zarađivati milione od iznajmljivanja hala stranom investitoru

Novi Sad će zarađivati milione od iznajmljivanja hala stranom investitoru

0

5623-radna-zona-sever-iv

Novosadska vlast planira da na osnovu zakupa proizvodnih hala koje će biti izgrađene u radnoj zoni Sever IV mesečno prihoduje nekoliko miliona dinara, jer će ih iznajmiti stranom investitoru koji će tu imati fabriku, piše portal 021.rs.

Na poslednjoj sednici Skupštine grada data je saglasnost na odluku o davanju u zakup poslovnog prostora u Novom Sadu, gde je uvedena stavka iznajmljivanja „proizvodnih hala sa pripadajućim prostorima u slobodnim zonama“.

Za ove hale date su i visine zakupa u bodovima: površina do 10.000 kvadrata – 125 bodova, od 10.000 do 20.000 kvadrata 120 bodova, a preko 20.000 kvadrata 116 bodova. Kada se ovi bodovi prebace u dinare, vidi se da Grad računa da će od iznajmljivanja hala mesečno prihodovati od 3.200.000 do 6.000.000 dinara, naravno bez popusta koji se daje za redovno plaćanje.

Da je ova odluka na Skupštini grada doneta zbog stranog investitora, posredno se vidi iz izjave direktora ZIG-a Dejana Mandića koji je izjavio da će Grad urediti parcelu u zoni Sever IV, ali zemljište neće prodavati nego iznajmljivati hale. Takođe, kako trenutno Grad na popisu imovine koju zakupcima nudi JP “Poslovni prostor” nema ni jednu halu površine od 10.000 kvadrata, jasno je da su izmene odluke o zakupu donete kako bi se sve spremilo za realizaciju posla koji se planira u novoj radnoj zoni.

Da će tamo biti nekoliko velikih hala, videlo se i iz kompjuterske animacije koju je Grad nedavno prezentovao kada je od Republike dobio u posed parcelu od 38.000 hektara.

Za sada nema definitivne potvrde ko će doći u novu radnu zonu, sem što su gradski čelnici najavili da se pregovara sa američkom kompanijom koja se bavi proizvodnjom automobilskih delova i da se očekuje zapošljavanje više hiljada ljudi. Mada čelnici Grada nisu naveli o kojoj firmi se radi, mediji su preneli da je u pitanju kompanija „Lear“. Novi Sad će u uređenje radne zone Sever IV uložiti preko milijardu dinara, dok za sada nisu poznate cene izgradnje hala koje bi bile date u zakup, što će sigurno koštati milione i milione dinara pošto se radi o prostorima od više desetina hiljada kvadrata.

Autor: 021.rs
Foto: novisad.rs