Početna Gradske teme Novi Sad će zasijati narandžastom bojom u znak podrške ženama

Novi Sad će zasijati narandžastom bojom u znak podrške ženama

0

Grad Novi Sad će i ove godine podržati kampanju “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, Gradska kuća i sat na Petrovaradinskoj tvrđavi sijaće narandžastom bojom od 25. novembra. do 10. decembra i pružiti podršku svim ženama žrtvama nasilja.

Akcija “Dan jednakih plata“ koja se obeležava u našem gradu svake godine krajem novembra i početkom decembra zbog trenutne epidemiološke situacije promovisaće se putem elektronskih platformi, internet portala i društvenih mreža.

Кako je rečeno na sednici Komisije za rodnu ravnopravnost iako Srbija beleži bolje rezultate u izgradnji društva jednakih mogućnosti od mnogih zemalja Evropske unije i regiona, moramo učiniti zajednički napor da se postojeće stanje unapredi i da se žene i muškarci izjednače u pogledu svih prava.

– Mnogo rada i truda stoji iza svake žene i one su te koje moraju da se bore mnogo više od muškaraca da bi napredovale u bilo kom poslu. Situacija na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou poslednjih godina se dosta promenila u korist manje zastupljenog pola, odnosno žena. Danas gotovo polovinu Vlade čine žene, imamo više žena na čelu gradova, opština, lokalnih skuštinskih parlamenata. Glas žena se više čuje i u novosadskom parlamentu, jer imamo ženu na mestu predsednice Skupštine grada, zamenicu predsednice Skupštine grada, kao i to da 44 odsto parlamenta čine upravo žene, a u organima izvršne vlasti su četiri žene na mestu članica Gradskog veća. Svakako više treba da se borimo i za položaj osetljivih grupa, a to su žene sa invaliditetom, žrtve nasilja i Romkinje – istakla je predsednica Кomisije za rodnu ravnopravnost Mirjana Vasilić, dodajući da, bez obzira na okolnosti, treba da utičemo na svest javnosti o nužnosti izgradnje ravnopravnog društva.

Cilj akcije “Dan jednakih plata“ biće da se i ove 2020. godine ukaže javnosti na neravnopravan položaj žena u pogledu odnosa prosečnih zarada koje ostvare žene i muškarci.

Izvor: NSU
Foto: Pixabay