Početna Gradske teme Novi Sad dobija 1.800 doza vakcine protiv HPV, virusa koji izaziva rak...

Novi Sad dobija 1.800 doza vakcine protiv HPV, virusa koji izaziva rak grlića materice

0

Novi Sad će biti grad koji će u bliskoj budućnosti raspolagati sa 1.800 doza savremene vakcine protiv humanog papiloma virusa, koja će biti dobrovoljno na raspolaganju za devojčice uzrasta od 12 do 14 godina.

Ovu novinu nedavno je najavila ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, koja je precizirala da je finansiranje ove nabavke vakcina način da se podrži rad budućeg Centra za unapređenje reproduktivnog zdravlja, u sklopu Doma zdravlja “Novi Sad”.

Ovaj centar nalaziće se pri ambulanti u Almaškoj, koja se trenutno rekonstruiše i očekuje početak rada naredne godine.

Kako navode u kabinetu Slaviće Đukić Dejanović, ceo postupak u saradnji sa Gradom Novim Sadom sprovodi Institut za javno zdravlje Vojvodine, koji upravo danas završava sprovođenje javne nabavke 1.800 doza ove vakcine.

Kako je vidljivo u konkursnoj dokumentaciji, reč je o visokokvalitetnoj, četvorovalentnoj vakcini protiv HPV, koja će biti avansno plaćena dobavljaču, koji je u obavezi da prilikom svake isporuke dostavi i sertifikat o ispravnosti vakcina, izdat od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Dalje će se ovom vakcinom rukovati u Domu zdravlja, koji će u budućnosti dati detaljnije informacije o mogućnosti vakcinacije.

Omogućavanje vakcinacije devojčica vakcinom protiv humanog papiloma virusa provereni je način da se smanji smrtnost od raka grlića materice. U Srbiji godišnje od ove maligne bolesti oboli i do 1.500 žena, a umre njih 600, što nas svrstava u vrh država po broju obolelih i umrlih.

Prevencija bolesti je vrlo jednostavna – vakcina, ali kako su za “021” još ranije objasnili stručnjaci, ona je veoma skupa. Izuzev Poljske i Litvanije, sve zemlje Evropske unije uvele su vakcinaciju protiv HPV, te je mišljenje epidemiologa, ginekologa i drugih stručnjaka da je krajnje vreme da Srbija omogući mladim devojkama (ali i momcima), kao i ženama svih uzrasta da se vakcinišu o trošku RFZO.

U kabinetu Đukić Dejanović očekuju potpisivanje ugovora sa izabranim ponuđačem sredinom avgusta.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay