Početna Gradske teme Novi Sad dobija arheološki park

Novi Sad dobija arheološki park

0

Arheološka istraživanja na teritoriji Novog Sada potvrdila su da prvi dokazi postojanja života na ovoj teritoriji datiraju još od 5.000 godina pre nove ere.

Na mestu na kojem su pronađene značajne arheološke iskopine, postoji plan da se izgradi objekat koji bi objedinio kulturno-istorijsko nasleđe Novog Sada. Iskopine su, zbog bezbednijeg čuvanja, prenete na široj javnosti nepoznatu lokaciju, a deo iskopina, koje bi mogle postati eksponati, ekskluzivno je snimila kamera “RTV”.

Radovi na trećoj deonici bulevara Evrope, doneli su izuzetno bogata arheološka otkrića. S obzirom na značaj i očuvanost lokaliteta, kao i količinu i koncentraciju nalaza, došlo se do zaključka da bi podizanje muzejskog kompleksa bio odličan korak u cilju proširenja turističke ponude grada.

Prema idejnom projektu, izgradnja arheološkog parka na Sajlovu trebalo bi da počne 2019. godine. Prema rečima nadležnih, ovaj turističko-istorijski objekat trebalo bi da služi, pre svega, u obrazovne svrhe.

Kada su arheološka otkrića pronađena na samo 80 centimetara ispod površine zemlje, pažljivo i stručno rukovanje bilo je presudno za njihovo očuvanje, da bi potom, zbog velike vrednosti, bili preneti na široj javnosti nepoznatu lokaciju, gde se čuvaju u posebnim uslovima i dodatno obrađuju, kako bi jednog dana postali muzejski eksponati.

U toku je “višefazno” planiranje, a zbog značaja ovog projekta, finansijska podrška nadležnih struktura biće neophodna.

– To bi bilo finansirano u projektu afirmacije kulturno-istorijskog identiteta grada Novog Sada, a u vezi sa Evropskom prestonicom kulture, i sredstva bi bila obezbeđena od strane Grada i, verovatno, uz podršku pokrajine i republike – kaže Siniša Jokić, direktor zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.

Ono što sledi je rešavanje problema pravno-imovinskih odnosa, zbog površine lokaliteta na Sajlovu, koje iznosi 11,8 hektara.

Kako “RTV” prenosi, ovaj turističko-istorijski objekat, koji se nalazi u blizini autoputa, sadržao bi parking i dodatne ugostiteljske objekte, a s obzirom na to da se nalazi na samo četiri kilometra od centra grada, mogao bi biti usputna stanica ka drugim turističkim obeležjima Novog Sada.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/ThinkstockPhotos