Početna Gradske teme Novi Sad dobija bezične senzore za parkiranje

Novi Sad dobija bezične senzore za parkiranje

0

parkiranje

Novi Sad će od sledeće godine, kako je najavljeno, biti prvi grad u zemlji pa i u regionu po najsavremenijem sistemu parkiranja. Zahvaljujući bežičnim senzorima koji će biti ugrađeni na parking-mestima.

U pitanju je još jedan projekat Fakulteta tehničkih nauka i preduzeća “Parking servis”.

Traženje parkinga na koje se, prema poslednjim istraživanjima, potroši trećina vožnje, ubuduće bi u Novom Sadu trebalo da bude prošlost. Zahvaljujući bežičnim senzorima za prepoznavanje slobodnih mesta na parkiralištima, vozači će na jednostavan, brz i pouzdan način dolaziti do tako “dragocenog” parking – prostora. Uz kraće vreme, prednosti sistema preko kojeg se vozači obaveštavaju i o tome da li su se pravilno parkirali, jesu i manja potrošnja goriva, ali i smanjenje zagađenja životne sredine.

Vozač ima obeleženo parking mesto. On će preko aplikacije na mobilnom telefonu ili na info displejima pre raskrsnice imati informaciju gde se nalazi slobodno parking mesto i tako će moći da isplanira putanju kretanja do svog odredišta“, kaže prof. dr Stevan Stankovski – Fakultet tehničkih nauka Novi Sad.

Da “Parking servis” ide u korak sa informacioniim tehnologijama, potvrđuje i to da se njihov sistem parkiranja primenjuje u 25 gradova, a najnoviji će se primenjivati od sledeće godine.

Inače, “Parking servis” nastavlja sa povećanjem broja parkirališta, pa će tako u širem centru grada u blizini Matice srpske biti izgrađeno 100 parking mesta.

Autor i foto: RTV