Početna Gradske teme Novi Sad dobija još vatrogasaca

Novi Sad dobija još vatrogasaca

Vatrogasno-spasilačka brigada Novi Sad uskoro bi trebalo da dobije pet novih vatrogasaca, budući da je Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo konkurs za upis 200 polaznika za osnovnu obuku pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica na nivou cele države.

Osim toga, trenutno su na obuci još trojica vatrogasaca, a prošle godine je obučeno njih 25. Ovo bi trebalo da doprinese efikasnijem radu ove hitne službe, naročito zbog toga što vatrogasci u Novom Sadu, kako navodi “Dnevnik”, imaju najveći broj intervencija u celoj državi.

– Mladi doprinose našem radu jer je prosek godina u brigadi dosta visok, a osim toga, zbog mnogo intervencija opterećenje je izuzetno veliko, ne samo za vatrogasce, već i za tehniku. Prošle godine je Sektor za vanredne situacije kupio nova vozila, ali na nivou cele države. Nas je mnogo, a vozila malo, ali nabavka je nastavljena i ove godine. Oko 112 novih vatrogasnih kamiona treba da bude podeljeno do 2020. godine, a koliko ćemo dobiti mi, to ne znamo, ali se nadamo da ćemo dobiti i pomoć od Grada – kaže za “Dnevnik” komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Novi Sad Stojan Milovac.

Inače, Vatrogasno-spasilački bataljon Novi Sad u ovom trenutku u svom sastavu ima 89 vatrogasaca, koji su raspoređeni u četiri smene. Oni raspolažu sa 28 vozila, manjih i većih, među kojima je i 15 kamiona za gašenje vatre.

– Poslednja velika tura u kojoj je kupljeno pedesetak vozila bila je 2007. godine. Od grada treba da dobijemo jedno novo sredinom godine, a očekujemo i konstantan priliv ljudstva jer bez obnove radne snage i tehnike sve što radimo gubi smisao – navodi komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona Novi Sad Igor Adam.

Vatrogasni kamioni novosadskih vatrogasaca u proseku su stari više od 30 godina. Najmlađe vozilo za ceo Južnobački okrug kupljeno je 2017. godine, a u Vrbasu ima jedno vozilo koje je staro 50 godina i još se koristi.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay