Početna Gradske teme Novi Sad dobija table posvećene ljudima i događajima iz Prvog svetskog rata

Novi Sad dobija table posvećene ljudima i događajima iz Prvog svetskog rata

0
Ulazak srpske vojske u Novi Sad 9. novembra 1918.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada na četiri lokacije u Novom Sadu postaviće info table posvećene ljudima i događajima iz Prvog svetskog rata.

Biće napravljeno šest staklenih info tabli posvećenih srpskim dobrovoljcima iz Prvog svetskog rata sa područja Novog Sada. Ove table će biti postavljene na fasadi Doma ratnih dobrovoljaca u Šumadijskoj 6 (sada je tu KUD “Svetozar Marković”). Na ovim pločama će biti ispisano oko 1.000 imena dobrovoljaca u srpskoj vojsci sa područja Novog Sada.

Biće napravljena i tabla ili table posvećene američkom predsedniku Vudrou Vilsonu, na kojima će se nalaziti njegovih “14 tačaka”, ali u tenderu za izradu nije navedeno gde će one biti postavljene niti koliko će ih biti. Vilson se u svom saopštenju i govoru koji su istoričari zabelelžili kao “14 tačaka” iz januara 1918. godine založio za načela slobodnog tržišta, javnost međudržavnih sporazuma, demokratiju i pravo naroda na samoopredeljenje. Za Srbiju, kao i južnoslovenske narode koji su težili stvaranju Jugoslavije, pored prava na samoopredeljenje bila je važna i tačka 11, gde se između ostalog pominje i siguran izlaz Srbije na more.

Zavod za zaštitu spomenika kulture će napraviti i info tablu posvećenu srpskim vojnicima iz Velikog rata sahranjenim na Uspenskom groblju, kao i dve table sa imenima ruskih ratnih zarobljenika, odnosno jednu tablu srpskim vojnicima sahranjenim na Vojnom groblju u Petrovaradinu.

Za izradu svih ovih tabli biće izdvojeno nešto više od milion dinara sa PDV-om.

Table se postavljaju u sklopu obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.

Izvor: 021.rs
Foto: Facebook / Stare slike Novog sada