Početna Gradske teme U Novom Sadu od početka godine boravilo 160.000 turista

U Novom Sadu od početka godine boravilo 160.000 turista

0

Turistička organizacija Grada Novog Sada dobitnik je brojnih prestižnih priznanja tokom prethodnih nekoliko meseci, a uspeh takođe beleži i ostvarenjem želje da naš grad tokom cele godine posećuje sve veći broj turista.

U prilog tome govore i zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Na teritoriji Grada Novog Sada je od januara do septembra boravilo ukupno 156.686 turista, što predstavlja porast u odnosu na isti period prethodne godine za 8,5 odsto. U periodu od januara do septembra ostvareno je ukupno 336.849 noćenja što predstavlja porast od 23,2 odsto. Na nivou Srbije za navedeni period zabeležen je porast noćenja od 12,9 odsto, a od toga u Novom Sadu domaći turisti su ostvarili 112.459 noćenja (rast za 27,8 odsto), a strani 224.390 (rast za 21,1 odsto).

Za razvoj „city break“ turizma značajna je činjenica da su domaći i strani turisti produžavali svoj boravak u Novom Sadu. Na osnovu podataka dobijenih od 26 hotela i pet drugih objekata za smeštaj, u Novi Sad je tokom septembra najviše turista došlo iz Srbije, zatim iz zemalja regiona (Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore), a potom iz Kine, Poljske, Nemačke, Rumunije, Austrije. Po dolascima turista prve tri vanevropske zemlje su Kina, SAD i Australija. Na osnovu istih podataka, u Novom Sadu su u septembru najviše noćenja ostvarili turisti iz Srbije, zatim iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Hrvatske, Nemačke, Kine, Poljske, Austrije i Ruske federacije. Po noćenjima turista prve tri vanevropske zemlje su Kina, SAD i Australija.

U proseku, svakog meseca info-centre TONS-a posete turisti iz oko 40 zemalja sveta. U periodu od januara do septembra info-centre Turističke organizacije Grada Novog Sada posetilo je blizu 5.000 turista. Najveći broj stranaca, koji su ušli u naše info centre u tom periodu, poreklom su iz Nemačke, zatim Kine, Turske, Rusije, Francuske, Španije, Velike Britanije, Izraela, Poljske i SAD-a. Interesantno je spomenuti i to da su nas u septembru posetili gosti iz Južnoafričke Republike, Tunisa, Irana, Singapura i Indije.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay