Početna Gradske teme Novi Sad dobio Kancelariju za rodnu ravnopravnost i podršku LGBT osobama

Novi Sad dobio Kancelariju za rodnu ravnopravnost i podršku LGBT osobama

Kancelarija za rodnu ravnopravnost i podršku LGBT osobama koja je u nadležnosti Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu, otvorena je danas u Apolo centru.

Veliko mi je zadovoljstvo što smo otišli korak dalje kada je reč o zalaganju za jednaka prava za sve građane, za rodnu ravnopravnost i za podršku LGBT osobama. To znači da Mreža za prevenciju diskriminacije nije samo formalno osnovana, već zaista preduzimamo aktivnosti kako bi unapredili mehanizme podrške svima kojima je potrebna. Ova Kancelarija biće na raspolaganju za sve relevantne informacije o ostvarivanju i zaštiti prava kada je reč o rodnoj ravnopravnosti i podršci LGBT osobama. Kancelarija će biti proaktivno orijentisana, i redovno će sarađivati sa relevantnim organima i organizacijama, pokretaće inicijative, održavati tribine, radionice, a sve u cilju smanjivanja negativne diskriminacije u društvu“, rekla je pomoćnica gradonačelnika Ljiljana Koković.

Kancelarija će biti na raspolaganju radnim danima od 7:30 do 15 časova, a zainteresovani mogu da se obrate na broj telefona 6624-856.

Sekretar Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama Zoran Radulović je istakao da je otvaranje Kancelarije značajno jer će doprineti efikasnijoj realizaciji projekta.

Problemi sa kojima se susrećemo vezani su uglavnom za diskriminaciju mlađih osoba u srednjim školama. Upravo sada radimo na Projektu “Prema različitosti” u okviru kojeg ćemo posetiti novosadske srednje škole i pokušati da delujemo na mlade ljude kako bi doprineli prevenciji i smanjivanju nasilja“, najavio je Radulović.

Podsećamo da je 2016. godine potpisan Memorandum o saradnji u okviru Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama koja je osnovana u sklopu projekta “Udruženi protiv diskriminacije”. Projekat je sprovodila organizacija “Labris” i partnerske organizacije Udruženje građana protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno zasnovanog nasilja “Atina” i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost “Crta” uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj. Potpisnici Memoranduma, pored Grada bili su i Centar za socijalni rad, Više i Osnovno javno tužilaštvo, Policijska uprava, Nacionalna služba za zapošljavanje, Kancelarija za mlade, Zaštitnik građana, Komisija za rodnu ravnopravnost, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata, Novosadski humanitarni centar, Udruženje “Izađi” i Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Izvor: 021.rs
Foto: Grad Novi Sad