Početna Gradske teme Novi Sad energetski stabilan i bezbedan grad

Novi Sad energetski stabilan i bezbedan grad

0

– Prilikom akcidenta u Bugarskoj, koji je uticao i na sistem daljinskog grejanja u Novom Sadu, zahvaljujući podršci države, odnosno “Srbija gasa” stanje je normalizovano već u popodnevnim časovima, te korisnici usluga JKP “Novosadska toplana” nisu trpeli – rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević nakon obilaska postrojenja daljinskog grejanja u toplotnom području toplana “Jug”.

On je naglasio da je to novosadsko preduzeće, koje ove godine navršava šest decenija postojanja, pre dve godine investiralo 500 miliona dinara u toplanu “Jug” gde je ugrađena najbolja oprema i izgrađena kogenerativna stanica od četiri megavata, te da je za godinu i po dana proizvedena struja u vrednosti od tri miliona evra.

“Postoji još jedna kogenerativna stanica od 10 megavata u toplani “Zapad” koja proizvodnjom toplotne energije stvara električnu energiju i ona je prodala struju za 30 miliona evra “Elektroprivredi Srbije”, a taj novac ulaže u dalji razvoj sistema. Godišnje JKP “Novosadska toplana” investira između osam i deset miliona evra sopstvenih sredstava, a Grad ih poslednjih nekoliko godina ne subvencioniše. To je preduzeće koje stvara dobit i deo tog novca uplaćuje u gradski budžet, a greje preko 108.000 objekata. Kada se dogodio problem u Bugarskoj, udružile su se “Termoelektrana toplana” i “Novosadska toplana”, tako da ćemo imati dodatne kapacitete za grejanje ove sezone. One zajedno raspolažu sa zalihama od 5.000 tona mazuta, koji bi se koristio kao alternativno gorivo u slučaju havarija. Ta količina obezbeđuje potrebno vreme da se potencijalni problemi reše, a da korisnici grejanja ne osete posledice. Naša “Toplana” koristi gas kao bazični energent i radi u skladu sa najvišim ekološkim standardima. Grad planira da gradi novu toplanu na Majevici, za šta je već opredelio parcelu, a time bi sistemom bili pokriveni područje severno od Bulevara vojvode Stepe, novi objekti na Bulevaru Evrope, kao i deo Jugovićeva”, naglasio je Vučević.

Gradonačelnik je sa ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović već razgovarao o mogućim linijama podrške sa nacionalnog i međunarodnog nivoa za takvu investiciju, a JKP “Novosadska toplana” je uputila Ministarstvu preliminarne informacije.

“Ideja je da to bude prva toplana koja će koristiti biomasu kao gorivo, s tim da ostane mogućnost korišćenja gasa kao alternativnog izvora. Plan nam je i da u naredne dve do tri godine počne izgradnja toplane na Mišeluku, jednom od najatraktivnijih lokaliteta gde su sada zgrade RTV Vojvodina i nove bolnice, kako bi i tamo bilo obezbeđeno daljinsko grejanje”, istakao je Vučević.

Novosadski gradonačelnik zaključio je da je grad energetski stabilan i bezbedan grad, a da se u februaru odnosno martu, očekuje i završetak velike investicije, vredne dva miliona evra, u toplanu “Zapad”.

Izvor: RTV
Foto: Grad Novi Sad