Početna Gradske teme Novi Sad evropski rekorder po broju rođenih blizanaca i trojki

Novi Sad evropski rekorder po broju rođenih blizanaca i trojki

0

Novi Sad po broju rođenih blizanaca i trojki prvi u Evropi. Za prvih šest meseci ove godine na Klinici za ginekologiju i akušerstvo, popularnoj Betaniji, rođeno je čak 99 parova blizanaca i devet trojki. Dakle, skoro svaki drugi dan na svet su došle dvojke, dok su se trojke u proseku rađale svakog 19. dana.

Govoreći o učestalosti višeplodnih trudnoća, docent dr Đorđe Ilić, upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV, kaže da je prošle godine na 6.545 porođaja rođeno 177 blizanaca i 16 trojki.

“Najvažniji faktor koji je doprineo učestalosti višeplodnih trudnoća je sve češća upotreba medicinski asistirane reprodukcije, pre svega vantelesne oplodnje (VTO)”, objašnjava dr Ilić.

Kao razlog povećanja stope uspeha tokom postupka vantelesne oplodnje lekari navode tradicionalnu strategiju vraćanja većeg broja embriona u matericu žene, što sa sobom nosi i veću mogućnost da se rode blizanci ili trojke. Poslednje veliko istraživanje sprovedeno u Betaniji na skoro 1.400 ciklusa vantelesne oplodnje, od 2014. do 2017. godine, pokazalo je da je uspešnih bilo blizu 40 odsto, što prevazilazi evropski prosek.

Dr Stevan Milatović, ginekolog na klinici Betanija, naveo je da bi ipak trebalo pratiti vodeće evropske zemlje kad je reč o trendovima u ginekologiji, pa preduzeti akcije za povećanje spontanog začeća blizanačkih trudnoća. S druge strane, brojke koje je izneo Milatović su impresivne.

“U poslednje dve godine je procenat blizanačkih i troplodnih trudnoća drastično porastao. Koliko je to srećan događaj za porodicu, toliko je i komplikovan zbog brojnih rizika i po majku i po dete. Evropski prosek je 17 odsto blizanačkih trudnoća začetih iz postupka VTO, a 0,5 odsto sa tri ploda. Kod nas je prosek 30 odsto blizanačkih i pet odsto troplodnih trudnoća iz postupka VTO”, kaže dr Milatović i dodaje da su ranije imali oko 100 pari blizanaca i trojki godišnje, a prošle godine 200 pari blizanaca.

Trojke su se ove godine u novosadskom porodilištu u proseku rađale svakog 19. dana.

Milatović ocenjuje da je porast obima i uspeha VTO definitivno zaslužan za broj blizanačkih i troplodnih trudnoća, a rekord su, naglašava, postigli u godini kada obeležavaju 30 godina otkako se postupak VTO obavlja na njihovoj klinici.

Izvor: Republika.rs
Foto: Pixabay