Početna Gradske teme Novi Sad: Grad plaća dug OŠ “Aleksa Šantić”

Novi Sad: Grad plaća dug OŠ “Aleksa Šantić”

1srb-ns-skola_620x0

Višegodišnjim problemima u OŠ “Aleksa Šantić” u Stepanovićevu je odzvonilo! Učenici ove obrazovne ustanove, u drugom polugodištu, u školske klupe će sesti kad i njihovi ostali vršnjaci – 18. januara. Po ubrzanom postupku će se izdejstvovati upotrebna dozvola za novi deo zgrade, a račun će biti odblokiran.

Zaposlene i đake, ovo očekuje u februaru, kada bi trebalo da počne da se realizuje odluka Skupštine grada da se pomogne školi u Stepanovićevu.

Stari deo zgrade možemo da koristimo, a imamo obećanja i da će dotrajali prozori biti zamenjeni – ističe Svetlana Keleman, direktorka osmoletke u Stepanovićevu, koja je na tu dužnost stupila 1. jula prošle godine.

Ubrzo bi trebalo da se odblokira i račun. Najvažnije je da se problemi reše i nastava počne na vreme.

Mada je problem u OŠ “Aleksa Šantić” morao da bude rešen na republičkom nivou, član Gradskog veća za obrazovanje mr Vladimir Jelić je rekao da će grad na sebe preuzeti obaveze. Po njegovim rečima, iz gradske kase će opredeliti sredstva da se odblokira račun škole, kao i za radove koje je naložila inspekcija.

Račun škole u Stepanovićevu, podsećamo, blokiran je od 19. maja 2015. godine, a dugovanja premašuju sedam miliona dinara. Račun je prvi put bio blokiran 2010. godine, a posle tri godine čekanja da nadležne državne institucije to otklone, 2013. tadašnje rukovodstvo škole svesno pravi budžetski prekršaj i blokadu računa pretvara u dug od 1,3 miliona dinara, kako bi se nastava normalno organizovala.

Od tada dug škole se neprestano uvećavao zbog novih izvršnih rešenja, kamata i troškova sudskih procesa, a pre osam meseci usledila je druga blokada, na osnovu dopune istog sudskog rešenje, zbog čega je i prvi put došlo do blokade računa.

Ovom finansijskom problemu se “pridružilo” i rešenje građevinske inspekcije kojim se zabranjuje korišćenje fiskulturne sale i dela zgrade, jer za njih nije izdata upotrebna dozvola. Sanitarni inspektor je upozorio školu da je nedopustivo dalje odlaganje izvršenja naloženih mera i da će školska zgrada biti zatvorena iz bezbednosnih razloga, ukoliko i u produženom roku ništa ne učine.

I UŽINA OD FEBRUARA

Za užinu, koju đaci ne dobijaju od maja prošle godine, po rečima direktorke Keleman, posle deblokade računa, uslediće javna nabavka.

Neophodno je da se sprovede tender. Posle ćemo konkurisati i za nabavku i obnovu nastavnih sredstava – objašnjava direktorka proceduru.

Izvor: Novosti
Foto: Novosti