Početna Gradske teme Novi Sad konačno uvodi budžetsku liniju za usluge personalnih asistenata i ličnih...

Novi Sad konačno uvodi budžetsku liniju za usluge personalnih asistenata i ličnih pratilaca

0

Novi Sad će konačno ukinuti projektno i neizvesno finansiranje usluga ličnih pratilaca i personalnih asistenata za Novosađane kojima su ovakve usluge potrebne, a od Nove godine će one imati direktnu budžetsku liniju.

Ovim izmenama Odluke o socijalnoj zaštiti, koje će biti na narednoj sednici Skupštine grada, Novi Sad konačno obezbeđuje sigurnu isplatu zarada ličnim pratiocima i personalnim asistentima, za šta se deca i odrasli sa invaliditetom ili sa smetnjama u razvoju bore godinama.

Izmenom Odluke o socijalnoj zaštiti grada precizira se da će se sa direktne budžetske linije finansirati usluge ličnih pratilaca deteta i personalnih asistenata za odrasle. Usluga ličnog pratioca prestaje da bude dnevna usluga u zajednici, a personalni asistent projektno finansirana usluga.

Usluga ličnog pratioca deteta dostupna je detetu sa invaliditetom ili sa smetnjama u razvoju, za zadovoljenje svakodnevnih životnih potreba – za kretanje, ličnu higijenu, hranjenje, oblačenje, komunikaciju, pod uslovom da dete pohađa osnovnu ili srednju školu. Pokrivaće se usluga do 40 časova nedeljno, na predlog interresorne komisije. Bliže uslove i ceo postupak naknadno će utvrditi Gradsko veće.

Personalna asistencija je usluga dostupna odraslima sa invaliditetom, sa procenjenim prvim ili drugim stepenom podrške, koji ostvaruju pravo na tuđu negu i pomoć, radno su aktivni ili angažovani u bilo kojoj zajednici. Takođe se usluga obezbeđuje do 40 časova nedeljno i sve detalje ostvarivanja usluge utvrdiće Gradsko veće.

U narednoj godini će za usluge ličnih pratilaca za 350 dece i mladih sa smetnjama u razvoju i za 39 korisnika personalne asistencije biti izdvojeno ukupno 196,8 miliona dinara.

Lični pratioci i personalni asistenti, koji pomažu onima koji ne mogu samostalno da zadovolje određene potrebe, godinama rade u lošim uslovima, ne znajući da li će biti plaćeni, u kom iznosu i radeći mahom iz čistog entuzijazma. Njihovi korisnici usluga – Novosađani sa invaliditetom, deca, mladi i odrasli sa smetnjama u razvoju, godinama strepe da će ostati bez ove podrške i bore se za izmenu akata i uređenje ovog dela sistema socijalne zaštite.

– Ovo su odlične vesti – kaže predsednica Centra “Živeti uspravo” Mima Ružičić Novković.

Borba za ove izmene trajala je šest godina i još 2013. se očekivalo da će ovaj sistem biti uređen na najavljeni način, ali se to dugo nije desilo.

– Sada će određeni broj ljudi, u skladu sa procenom Centra za socijalni rad, koji upućuje korisnike, moći da koristi ove usluge bez straha da će bez njih ostati. Ograničenje je da se usluga koristi samo 40 sati nedeljno, ali realna potreba osam ljudi čije mi podatke imamo je da su usluge personalnih asistenata potrebne minimalno 16 do 24 sata. Sledeće godine je najavljeno usvajanje potpuno nove odluke prema kojoj će se procene potreba raditi realno i sagledavanjem tog čoveka kojem je pomoć potrebna, a do tada se radujemo ovoj izmeni – najavljuje Mima Ružičić Novković.

Kako naglašava, asistencija omogućava da čovek bude društveno aktivan bez obzira na to koji stepen oštećenja ima. Štaviše, Novi Sad je zamalo poslednji grad u Srbiji koji uvodi ovakvu odluku jer, osim nas, samo Jagodina nema budžetsku liniju za ovakve usluge.

– Ova odluka stupa na snagu 31. decembra, ali sve do marta 2020. godine neće moći finansijski da se realizuje. To znači da mi moramo do tada da obezbedimo novac za plate asistenata i to u iznosu od pet miliona dinara. Zato organizujemo nekoliko događaja za prikupljanje novca i nadamo se da ćemo u tome uspeti. Deo tog iznosa će se pokriti iz budžeta kroz projektno sufinansiranje koje je u toku, ali ne ceo iznos. Ovako je zato što ove godine od aprila do juna ništa iz budžeta nije bilo finansirano. Samo do kraja ove godine nam nedostaje 3,7 miliona dinara – dodaje naša sagovornica iz Centra “Živeti uspravno”.

Kad je reč o događajima na kojima će se prikupljati novac za uslugu personalne asistencije, već danas se u tržnom centru Big organizuje “Makeup Day”, gde donacijom za Centar dobijate profesionalno šminkanje.

Takođe, u sredu, 27. novembra, u 19h u Galeriji Matice srpske održaće se Veče francuske poezije i šansone uz učešće Lorana Prokopića, a ulaznice se od ponedeljka mogu kupiti u Muzejskoj prodavnici Galerije po ceni od 300 dinara.

Za servis personalne asistencije moći će da se donira novac i kupovinom knjige na predstojećem Poetarijumu, 30. novembra. Uskoro će poziv da se uključe u kampanju biti upućen i privrednicima.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay