Početna Gradske teme Novi Sad do kraja godine dobija bistu Tarasa Ševčenka

Novi Sad do kraja godine dobija bistu Tarasa Ševčenka

0

Bista ukrajinskog pesnika Tarasa Ševčenka biće postavljena u Novom Sadu do kraja 2020, tri godine od prihvatanja ideje da naš grad dobije obeležje posvećeno ovom ukrajinskom heroju.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević o ovome je razgovarao sa ambasadorom Ukrajine u Srbiji Oleksandrom Aleksandrovičem uz napomenu da će to biti kruna saradnje Novog Sada sa gradom Lavov, koja je duga više od dve decenije.

Savet za kulturu Skupštine grada je 2017. godine prihvatio inicijativu Ukrajinske ambasade i ukrajinsko-rusinske zajednice da se u Novom Sadu postavi bista Tarasa Ševčenka. Potom je marta 2019. godine isti Savet doneo odluku da bista istaknutog ukrajinskog pesnika i slikara, borca za slobodu slovenskih naroda koja je izrađena od bronze i visine od 105 centimetara sa postamentom od granita visine 200 centimetara, bude postavljena na uređenoj zelenoj površini uz Bulevar cara Lazara i Aleju Mike Antića.

Kako je sada saopšteno iz Gradske kuće, bista je poklon Grada Lavova građanima Novog Sada i rad je poznatog ukrajinskog skulptora.

Saradnja Lavova i Novog Sada je počela 1999. godine, a protokol o namerama je uspostavljen za vreme dok su radikali bili na čelu Novog Sada 2005. godine kada je gradonačelnica bila Maja Gojković.

U Novom Sadu godinama postoji ulica Tarasa Ševčenka na Detelinari, dok u Lavovu postoje ulice Srpska i Vuka Karadžića.

Izvor: novisad.com
Foto: Wikipedia