Početna Gradske teme Novi Sad na dan slepih gleda očima srca

Novi Sad na dan slepih gleda očima srca

0

Međunarodni dan slepih i slabovidih, 15. oktobar, u Novom Sadu biće obeležen u okviru programa pod nazivom „Oči srca“ programima koji će biti organizovani tokom celom dana na nekoliko lokacija u gradu koji će kulminirati večernjim koncertom u Sinagogi, a čiji je cilj da ovu temu stavi u fokus i približi je našim sugrađanima. Iza ideje o organizaciji programa „Oči srca“ stoje organizacije „NeoplantArt“ i Akademija umetnosti u Novom Sadu, a program se realizuje uz podršku Fondacije „Novi Sad 2021“.

Tokom 15. oktobra biće realizovano više dnevnih programa na nekoliko lokacija u gradu (Studentski trg, plato Spensa, Trg slobode) koncipiranih kroz muzički i dramski program, uz projekciju filma o pijanisti Uglješi Brkljaču reditelja Dušana Miletića. Učesnici umetničkih performansa na ovih nekoliko gradskih lokacija biće duo Bogdanov i Dragan Jajić Vladisavljev sa ekipom „Kreativnog pogona”.

Centralni događaj je večernji koncert u Sinagogi, na kome će, pored Uglješe Brkljača učestvovati i pijanisti Petra Spasojević, Rita Kinka, Ratimir Martinović, violončelista Marko Miletić, klarinetista Aleksandar Tasić, gudački kvartet „TAJJ“ i gudački orkestar „Kamerata Akademika“, koji će, kao znak podrške slepim i slabovidim, svirati sa povezom na očima. Koncert će početi u 19 časova. Ulaz na koncert će biti omogućen uz donaciju za povez, a prikupljena sredstva biće upotrebljena za edukaciju slepih i slabovidih osoba u kretanju gradom i nabavku pasa vodiča.

Na konferenciji za novinare koja je održana ovim povodom u sredu 10. oktobra u Dekanatu Akademije umetnosti govorili su Anica Milošević, u ime Fondacije „NeoplantArt“, i učesnici programa, pijanista Uglješa Brkljač i violončelista Marko Miletić.

Uglješa Brkljač izrazio je veliko zadovoljstvo zbog načina na koji će se u Novom Sadu po prvi put obeležiti Međunarodni dan slepih i slabovidih, čime se podiže svest građana o položaju slepih lica i pobuđuje empatija: „Čast mi je što učestvujem na koncertu sa mojim profesorom, Ratimirom Martinovićem, kao i sa mojim bivšim profesorima, a sada kolegama sa Akademije umetnosti, i što smo se okupili oko ovako plemenitog cilja.” Kako je istakao rukovodilac gudačkog orkestra „Kamerata Akademika”, Marko Miletić, svim članovima orkestra je sviranje sa povezom na očima veliki i potpuno jedinstven izazov, i veruje da će uloženi trud biti minimalan u odnosu na snagu iskustva i poruke koju time šalju.

Program „Oči srca” za svoj dugoročni cilj ima osposobljavanje slepih i slabovidih osoba u samostalnom kretanju gradom i osamostaljivanje u svakodnevnom životu, obezbeđivanje adekvatne obuke za prostornu orijentaciju, asistivne tehnologije i ravnopravnog učešća slepih u društvenoj zajednici. Motiv je podizanje svesti o položaju slepih lica i podsticanje empatije kod građana.

Autor: NSHronika
Foto: Promo