Početna Gradske teme Novi Sad na “Dobošu”: Počinje rasprodaja stanova i objekata 49 dužnika banaka...

Novi Sad na “Dobošu”: Počinje rasprodaja stanova i objekata 49 dužnika banaka i javnih preduzeća

osnovni sud u novom sadu

Zbog neizmirenih obaveza, građani ostaju bez pokretne i nepokretne imovine. Narednih mesec dana rasprodaja stanova i objekata 49 dužnika banaka i javnih preduzeća

Neredovno plaćanje računa za gas, struju i komunalne usluge, višemesečna kašnjenja sa otplatom rata za kredit, nevraćanje pozajmica, osnovni su razlozi zbog kojih Novosađani, ali i žitelji okolnih mesta, ostaju bez pokretne i nepokretne imovine. Porodične kuće, poslovni prostor, njive, pa i pokućstvo, nude se na licitacijama, da bi se od neredovnih platiša namirile obaveze prema bankama i javnim preduzećima.

Poslovna zgrada u okolini Novog Sada našla se na spisku za javnu licitaciju, jer vlasnici iz nekog razloga nisu redovno plaćali kredit banci. Na prvoj licitaciji biće ponuđena za nešto više od tri miliona dinara, što je 60 odsto od procenjene vrednosti. Ukoliko se ne nađe kupac iz prve, na narednoj licitaciji će vrednost biti umanjena za 30 odsto.

Spisak dužnika čija će imovina biti ponuđena na prodaju na javnoj licitaciji, objavljen na sajtu osnovnog suda u Novom Sadu, nije zanemarljiv. Od 14. januara do 18. februara, organizuje se prva licitacija za čak 49 nepokretnosti, dok će se iz drugog pokušaja nuditi 21 nekretnina.

Televizori, stolice, šporeti, mašine za pranje veša, regali, vitrine, samo su neki od delova pokućstva koji se navode u spiskovima stvari koje će se naći na licitaciji. Prvi put na licitaciji je pokretna imovina 87 dužnika, dok ih je na listi za drugi pokušaj upola manje.

Na osnovu pravosnažnih i izvršnih presuda pred osnovnim sudom u Novom Sadu u 2015. godini, pokrenuta su ukupno 4.844 takva predmeta – predočava Tijana Jakovljević, portparol ovog suda.

Godinu dana ranije, odnosno u 2014. u novosadskom Osnovnom sudu bilo je pokrenuto ukupno 5.400 postupaka po predlogu izvršnih poverilaca, na osnovu pravosnažnih sudskih odluka.

Novosađanki Dragani P., kojoj je bilo popisano pokućstvo zbog duga od nekoliko hiljada dinara, u prvom pokušaju prodaja nije uspela jer nije bilo zainteresovanih kupaca. Pre nego što je zakazana druga licitacija, uspela je da izmiri obaveze i zadrži svoje stvari.

PRODAJA NA SAJTU

Po podacima objavljenim na sajtu “Doboš”, u Novom Sadu broj nekretnina koje su otišle na doboš raste nešto brže nego u Beogradu. Po statistikama ovog portala, stopa rasta oglašenih predmeta na mesečnom nivou iznosi 18 odsto, a prosečna vrednost nekretnina oglašenih za prodaju je niža u prestonici i kreće se od 90.605 evra za stambene i 165.228 evra za poslovne objekte.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Novosti.rs