Početna Gradske teme Novi Sad od 1. januara 2021. zabranjuje korišćenje plastičnih kesa

Novi Sad od 1. januara 2021. zabranjuje korišćenje plastičnih kesa

Skupština Novog Sada će ovog petka, na predlog Gradskog veća, doneti odluku o zabrani korišćenja plastičnih kesa na području grada od 1. januara 2021. godine.

Odbornici će usvojiti i kazne za prodavce koji se ne pridržavaju zabrane, a gradska inspekcija za životnu sredinu će pisati prekršajne prijave.

U odluci, u koju su mediji imali uvid, kaže se da se “zabranjuje korišćenje plastičnih kesa za isporuke robe na mestu prodaje roba i usluga na teritoriji Grada, osim biorazgradivih plastičnih kesa u skladu sa pravilnikom”.

Kako je obrazloženo, u samo šest članova Odluke o zabrani korišćenja plastičnih kesa na mestu prodaje roba i usluga, zabrana se odnosi na sva maloprodajna i veleprodajna mesta, kao i pijačna mesta na području Novog Sada. Od zabrane su izuzeta ambalažna pakovanja proizvoda.

Poslove inspekcijskog nadzora će obavljati Gradska inspekcija za zaštitu životne sredine i pravna lica koja prekrše odredbe i nastave da koriste plastične kese će se kazniti sa 150.000 dinara, odgovorno lice u pravnom licu sa 25.000 dinara, preduzetnik sa 75.000 dinara, a fizičko lice sa 25.000 dinara.

Gradsko veće se prilikom donošenja odluke o zabrani korišćenja plastičnih kesa pozvalo na Statut grada kojim je predviđeno da se Grad stara o zaštiti životne sredine, na Zakon o zaštiti životne sredine kojim je propisano da su lokalne samouprave odgovorne za aktivnosti kojima se mogu poboljšati uslovi u životnoj sredini, kao i na Zakon o upravljanju otpadom, kojim je utvrđeno da materijali koji se koriste za ambalažu moraju ispunjavati i uslove zaštite životne sredine.

Gradsko veće je navelo da se plastične kese zabranjuju jer posle upotrebe postaju komunalni otpad koji vrlo često dospeva u životnu sredinu i na dug vremenski period je zagađuje.

Novi Sad će se donošenjem ove odluke pridružiti Beogradu koji je već zabranio kese i ispoštovati preporuku Pokrajinske vlade da se do kraja 2020. godine zabrani korišćenje plastičnih kesa.

Podsetimo i da se u Novom Sadu sve manje korite plastične kese otkako je počela njihova naplata 2018. godine.

Izvor: 021
Foto: Pixabay