Početna Gradske teme Novi Sad od 1. januara kažnjava upotrebu plastičnih kesa

Novi Sad od 1. januara kažnjava upotrebu plastičnih kesa

0

Novosađane će u novoj godini, za nešto manje od mesec dana, sačekati odluka koja je dočekala svoju primenu, usvojena je u oktobru 2019, a definiše zabranu korišćenja plastičnih kesa.

Malobrojni se možda sećaju da je Skupština grada Novog Sada krajem oktobra 2019. godine usvojila Odluku o zabrani korišćenja plastičnih kesa na mestu prodaje roba i usluga, sa propisanim kaznama za one koji krše novousvojena pravila.

Odluka je usvojena sa “grejs” periodom od godinu dana i definicijom da će zabrana stupiti na snagu 1. januara 2021. godine.

Odlukom se zabranjuje korišćenje plastičnih kesa – osim biorazgradivih plastičnih kesa i to u svim maloprodajnim i veleprodajnim objektima, kao i na pijaci. To znači da se zabranjuju kese koje su se od 2018. godine naplaćivale po komadu. Odluka se ne odnosi na ambalažni materijal namenjen za specifičan proizvod.

Inspekcija će kontrolisati primenu ove odredbe, a novčanom kaznom od 150.000 dinara biće prekršajno kažnjena pravna lica koja krše odluku, ali i odgovorna lica sa 25.000 dinara ukoliko budu uhvaćeni da plastične kese koriste za isporuku robe do prodajnih mesta.

Preduzetnici će platiti 75.000 dinara ukoliko budu uhvaćeni da koriste plastične kese za isporuku robe na mesto prodaje umesto biorazgradivih kesa. Za fizička lice će ova kazna biti 25.000 dinara.

Nadležni su se odlučili na ovaj korak želeći da unaprede zaštitu životne sredine, temu o kojoj se sada gotovo i ne govori u vreme pandemije i na globalnom nivou. Plastične kese vremenom postaju komunalni otpad i dugo se razgrađuju.

Pre donošenja ove odluke, Pokrajinska vlada usvojila je Deklaraciju o zaštiti životne sredine, u kojoj je dala preporuku lokalnim samoupravama da svojim aktima zabrane upotrebu plastičnih kesa.

Pandemija je u svetu usporila borbu protiv plastičnih kesa, što se videlo na primeru SAD. Razlog za lobiranje za ukidanje zabrana korišćenja plastičnih kesa bio je higijenski – višekratne kese nisu planirane za odlaganje odmah nakon upotrebe, zadržavaju se, a time i virus na njihovoj površini.

Čelnici Novog Sada nisu se tokom epidemije oglašavali o obavezi koja nas sve čeka od 1. januara – da li se ide na primenu ili će se ova odluka ponovo razmatrati i menjati.

Slično Novom Sadu, zabranu upotrebe plastičnih kesa od 1. januara trebalo bi da uvedu i Sremski Karlovci.

Izvor: 021
Foto: Pixabay