Početna Gradske teme Više od 117 miliona dinara iz budžeta za nepredviđene radove na novoj...

Više od 117 miliona dinara iz budžeta za nepredviđene radove na novoj Muzičko-baletskoj školi

0

Grad Novi Sad rebalansom budžeta je morao da izdvoji još 117,8 miliona dinara bez PDV-a za nepredviđene i dodatne radove na izgradnji nove Muzičko-baletske škole u Novom Sadu, a za koju se očekuje da će najranije na proleće moći da počne sa radom.

U toku je četvrta faza radova, koja se odužila kako zbog epidemije virusa korona, tako i zbog činjenice da su izvođači radova konstatovali potrebu za dodatnim radovima (i dodatnim finansiranjem).

Sa prognozama u vezi sa izgradnjom ovog projekta malo je požurio prvo u februaru, a potom i uoči izbora gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, kada je 13. juna nakon obilaska poručio da su radovi na izgradnji završeni.

Ove godine je ugovor o izgradnji u okviru poslednje, četvrte faze menjan dva puta. Prvobitni ugovor iz juna prošle godine je definisao cenu od 750 miliona dinara bez PDV-a i rok od 300 kalendarskih dana za završetak radova, do maja 2020. godine. Prvi put su izmene napravljene u aprilu zbog vanrednog stanja, kad je firma “Tron Tex” sa saradnicima na projektu tražila produženje roka za 35 dana, tačnije do 10. juna.

Međutim, malo pred istek tog roka, firme obaveštavaju školu da su se pojavili nepredviđeni i dodatni radovi zbog kojih ne mogu da završe posao u roku, te da im je potrebno još oko mesec dana. Kako za 021.rs kaže direktorka Muzičke škole “Isidor Bajić” Radmila Rakin Martinović, za ove radove bilo je potrebno da se obezbedi još novca.

“Izvođač radova je 22. maja prekinuo izvođenje radova. Prekid radova se desio jer su se pojavili nepredviđeni radovi, kao i viškovi radova, a koji su sprečavali izvođenje ugovorenih radova. Stručni nadzor je dao svoju saglasnost na pojavu nepredviđenih radova, kao i viškova radova, te je podnet zahtev glavnom investitoru – Gradu Novom Sadu, Gradskoj upravi za obrazovanje, za obezbeđenje sredstava za realizaciju ovih radova. Kako Grad Novi Sad projekat finansira iz budžeta Grada Novog Sada, а koji je za finansiranja u 2020. godini bio formiran i izglasan do kraja 2019. godine, ova sredstva nisu mogla da uđu u sastav budžeta za 2020. godinu, već su sredstva obezbeđena rebalansom budžeta”, navodi Rakin Martinović.

Mesecima se, dakle, čekao rebalans budžeta i čim su sredstva obezbeđena, aneks je potpisan 19. novembra i radovi su nastavljeni. Novi rok za završetak svih radova je vrlo kratak i ističe 20. decembra ove godine.

Kako se vidi u ponudi koja je dostavljena školi, nepredviđeni radovi obuhvataju elektroinstalacije, radove na scenskoj tehnologiji, termomašinske i građevinsko-zanatske radove vredne 67,6 miliona dinara bez PDV, kao i višak radova u iznosu od 49,5 miliona dinara bez PDV.

U toku je i opremanje nove Muzičke škole “Isidor Bajić” sa Baletskom školom instrumentima i sredstvima za nastavu i rad, a u međuvremenu je obelodanjeno da će violinista Stefan Milenković biti upravnik koncertne dvorane.

Izgradnja nove Muzičko-baletske škole započeta je još u maju 2016. godine i već je bila kasnila zbog nepredviđenih radova.

Izvor: 021
Foto: Novisad.rs