Početna Gradske teme Novi Sad odlaže investicije zbog kovida: 1,2 milijarde dinara za plaćanje sudskih...

Novi Sad odlaže investicije zbog kovida: 1,2 milijarde dinara za plaćanje sudskih kazni

0

Skupštini grada Novog Sada predoloženo je da promeni Program uređenja građevinskog zemljišta tako da se odustane od skoro milijardu dinara investicija, a više od milijarde dinara prebaci za plaćanje sudskih kazni.

Kako se vidi iz predložene odluke koja ide pred odbornike 15. oktobra, Program po kome radi Uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) će biti vredan 5,7 milijardi dinara, odnosno manji za 30,6 miliona dinara, ali će biti znatne preraspodele kako se troši ovaj novac i to prvenstveno kako bi se platile sudske kazne i troškovi.

Naime, umanjeni su rashodi za komunalno opremanje zemljišta za skoro milijardu dinara i sada se planira izdvajanje tek malo više od 3,1 milijarde dinara, dok se s druge strane za stavku “izvršenje sudskih odluka” troškovi povećavaju za 1,2 milijarde i sada iznose 1,5 milijardi dinara.

Ovo govori da će Grad umesto za investicije – novac dati za plaćanje sudskih kazni i druge prateće naknade.

U odluci se skoro uopšte ne govori o značajnom preusmeravanju novca za sudske kazne, osim u jednoj rečenici u kojoj se obrazlaže da se program menja zbog posledica epidemije koja je dovela do kašnjenja ili odlaganja u realizaciji pojedinih investicija, kao i promene u strukturi prihoda.

Što se promene prihoda tiče, tu se kaže da će se u kasu sliti 530 miliona dinara više od prodaje zemljišta (ukupno će biti 1,8 milijardi), dok se ostali prihodi uglavnom smanjuju. Međutim zbog rasta sredstava koja dolaze od prodaje parcela, u krajnoj računici UGZI će imati otprilike istu sumu od 5,7 milijardi.

Kako smo već naveli, veliko umanjenje rashoda je u stavci komunalnog opremanja zemljišta od skoro milijardu dinara i ovo umanjenje se u najvećem delu odrazilo na smanjenje izdvajanja za kapitalna ulaganja i to za 616 miliona dinara. U obrazloženju se kaže da je smanjena stavka “parterno uređenje centra Novog Sada oko Srpskog narodnog pozorišta” u visini od oko 455 miliona dinara, koje još nije počelo jer nije urađen tender.

Kada su u pitanju ostala kapitalna ulaganja, uglavnom se radi o manjim usklađivanjima troškova, kao što je dodatnih 22,3 miliona za sliv kanalizacije u Ulici Baje Pivljanina na Klisi (sada ukupno 166,7 miliona), dodatnih 41,5 dinara za kanalizaciju u delu Veternika (ukupno 119,8 miliona), dok su za 119,2 miliona dinara smanjeni troškovi izgradnje Atletske dvorane i stadiona na Novom naselju, severno od Bulevara vojvode Stepe, pa sada iznose 35,8 miliona jer još traje čišćenje terena od mina i priprema dokumentacije.

Kapitalna ulaganja za novi park između Novog naselja i Nove Detelinare smanjena su za 39 miliona i sada iznose 64,6 miliona, jer tek treba da usledi tender za drugu fazu radova (troškovi su procenjeni na 180 miliona dinara u 2021. godini).

Odustalo se i od ulaganja u druge projekte, prvenstveno u projektno-tehničku dokumentaciju u iznosu od 26,1 milion dinara, kao i od projektovanja pothodnika na uglu Bulevara Mihajla Pupina i Uspenske. UGZI je i u delu planiranih izdvajanja za mostove odustao od davanja 18 miliona dinara za izradu dokumentacije za pešačko-infrastrukturni most preko kanala DTD.

U delu programa koji se tiče opremanja objekata javne namene došlo je do smanjenja od 18,2 miliona dinara i sada će u ovu svrhu biti izdvojeno 77,1 milion dinara. Odustalo se od radova u parteru crkve u Begeču i izrade dokumentacije za sportski teren na Bulevaru patrijarha Pavla, ali su opet dodati izrada dokumentacije za opremanje policijske stanice u Radničkoj 32 i objekta socijalne zaštite na Adicama.

Suma za pripremu zemljišta za radove umanjena je za 153,4 miliona dinara i sada iznosi tek nešto malo više od milijardu dinara.

Takođe, za 78,5 miliona dinara su umanjeni rashodi za rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, odnosno uglavnom za otkup zemljišta za realizaciju investicija, jer je procenjeno da neki poslovi neće moći da se realizuju do kraja godine, a za otprilike istu sumu je smanjena suma namenjena za raščišćavanje zemljišta jer su manji izdaci za razminiranje lokaliteta Jugovićevo gde se grade stanovi za bezbednjake.

Bilo je drugih odustajanja od manjih radova, kao što je gradnja semafora na uglu Radomira Raše Radujkova i Stojana Novakovića.

Izvor: 021
Foto: Pixabay