Početna Gradske teme Novi Sad odustao od rušenja SPENS-a: Poboljšava se energetska efikasnost objekta

Novi Sad odustao od rušenja SPENS-a: Poboljšava se energetska efikasnost objekta

0

Ne postoji podrška javnosti za rušenje Sportskog i poslovnog centra Vojvodina (SPENS) i zato se ide u pravcu da se on sačuva, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predstavljajući pristigle ponude za poboljšanje energetske efikasnosti tog objekta.

Na neobavezujući javni poziv, koji je bio otvoren do 15. aprila, javilo se sedam zainteresovanih kompanija, tri iz inostranstva i četiri domaće. Ponudili su različite koncepte saradnje, to jest različite metodologije kako SPENS učiniti energetski efikasnijim i ekonomičnijim, kaže Vučević, a period na koji bi ta saradnja bila zaključena varira od 12 do 15 godina.

– Interes privatnog partnera je da u što većoj meri smanji troškove za energente, jer će prihodovati dobar deo razlike između sadašnje cene koju plaćamo i onoga što će SPENS trošiti posle rekonstrukcije – navodi novosadski gradonačelnik.

Dodaje i da su do sada smanjili troškove tog javnog preduzeća za 650 miliona dinara, te da će i broj zaposlenih umanjiti za 68.

– To je jedini način na koji možemo sačuvati SPENS. Nakon 40 godina doživeće ozbiljno ulaganje i rekonstrukciju. U prizemlju će ostati butici i lokali, dok ćemo prvom spratu menjati namenu, o čemu ćemo još odlučivati – kaže Vučević.

Dodaje da Grad nije odustao od izgradnje bazena na otvorenom i hotela pored SPENS-a, jer u Novom Sadu postoji, kaže, ozbiljan deficit u smeštajnim kapacitetima.

Izvor: N1
Foto: Wiki/Bukephalos